Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2014 13:48 - Кланетата на УПА в Полша
Автор: mikolaj Категория: История   
Прочетен: 4156 Коментари: 3 Гласове:
11


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Изключително срамно е да се възхваляват хора, извършили един от геноцидите на 20 век. УПА, дори и в стремежа си да създадат национална държава, не се спират пред нищо. Истината за тях и за Бандера трябва да се знае и в България. Тук представям исторически факти. Не ме вълнува кой и как може да ги използва в пропагандата на Москва. Истината трябва да се знае, и военнопрестъпниците трябва да се знаят от бъдещите поколения! Не да се героизират!

Ще представя фактите във формата на въпроси и отговори. Моля, мислете с главите си.


1. Бандера не е нацист, защото е бил арестуван от нацистите-

ОТГОВОР: спорно е дали Бандера е бил нацист. Той е сътрудничил с нацистите между 1939 и 1941 г. По-скоро е бил радикален националист. През 1941 г. той самоволно обявява независима Украинска държава, поради което е затворен в Заксенхаузен. Немците го пускат оттам през 1944 г. с надеждата, че той ще организира антикомунистическа съпротива.
Уточнение: Троцки е бил преследван от Сталин. Това значи ли, че Троцки е бил антикомунист? Какъв е бил Трайчо Костов? Както виждате, това не е аргумент.

2. ОУН (организацията на Бандера) и УПА (Украинска въстаническа армия) са се борили против полски шовинисти

ОТГОВОР: тази борба е била доста интересна, и вероятно драматична. Избитите във Волин и Източна Галиция 100 000 души са основно деца, жени и старци. Не са пощадени бебетата и бременните жени. Малки момичета са изнасилвани и разрязвани (sic.). Бебета са обесвани (???). Зародишите на бременни жени са изтръгвани от коремите им.  За невярващите- погледнете този клип (не е нито съветски, нито болшевишки):

http://www.youtube.com/watch?v=9QywnnZWlgM (жертвите на кланетата на УПА)


http://www.youtube.com/watch?v=xN-TX2pKpZ4 (деца, изклани от УПА)

От всичко, споменато дотук, не виждаме никъде "полски шовинизъм". Хитлер вероятно също се е бил с "полските шовинисти" през септември 1939 г.


3. Щом УПА са военнопрестъпници, защо днес украинците ги почитат?

ОТГОВОР: историята и политиката са различни неща. Уви, свидетели сме на фалшификация на историята. Украинските историци мълчат относно кланетата. Основната им позиция гласи, че УПА са "защитавали украинското население". От кого? От деца и жени? Да, Армия Крайова започва атаките срещу украински селища през есента на 1943 г. като отмъщение за извършените кланета. При атаките загиват не повече от 2000 души, според полските и западните историци. Според украинците при тези борби са убити... 40 000 украинци. Доказателства за това няма- няма списъци с имена, няма свидетелства. На мен лично този подход ми напомня на отричането на арменския геноцид. Историята се фалшифиира в името на "наионалното достойнство".

4. Хората на Майдана нацисти ли са, щом почитат УПА?

ОТГОВОР: Хората в Западна Украйна са жертви на изкривяване и фалшифициране на историята. Те не са виновни за това. Дори демократи като Юшченко и Тимошенко откриваха масово паметници на УПА и Бандера. Но не може Украйна да влезе в ЕС с подобни "герои". Защо тогава Германия и Италия не започнат да откриват паметници на нацисти и фашисти? Кой ще има правото да им попречи?


5. Може би всички тези факти са полски лъжи? Или пък сталинистка пропаганда?

ОТГОВОР: Лесно е да се провери. Погледнете английската Уикипедия, както и следният уеб сайт:
www.volhyniamassacre.eu/spory-o-wolyn/polish-ukrainian-historical-disputes-over-the-volhynian-massacres


Ето тук ще видите, че още през 2002 г. имаше опит за помирение между двете държави по въпроса. Двете страни постигнат комрпомис върху броят на убитите- най-малко 50 000 полски цивилни
en.wikipedia.org/wiki/Massacres_of_Poles_in_Volhynia_and_Eastern_Galicia#Reconciliation


Погледнете и Украинската Уикипедия. Погледнете украинските исторически уеб сайтове. Там пише ли нещо за Волин? Не. Не ви ли струва странно? Не ви ли напомня това малко на Македонската Укипедия, където има всякакви фантасмагории, само не и факти?


Иска ми се накрая да спомена още нещо. Моля почитателите на Путин да не използват тези аргументи извън контекста им. Полският народ е съсипан от десетки години съветска окупация. Поляци и украинци през 1920 г. се бият заедно срещу болшевиките. Петлюра е сред уважаваните в Полша исторически фигури, въпреки Полско-Украинската война през 1918-19 г.  Въпреки различният прочит на историята, поляци и украинци не се мразят, и това е най-важното.






Гласувай:
11



1. darktales - @
08.03.2014 17:04
И от АК са тероризирали украинско население, разликата е в това, че за тях това не е било някаква самоцел. ОУН и УПА, като усташите на Анте Павелич, са се опитвали да вземат някаква преднина с поголовен терор. Един вид, да премахнем всички чужди, пък след това ще станем бели и добри. Това ги доближава до нацистите.
Впрочем и петлюровците са били погромаджии и убийци на евреи. А пък и АК също. В етническите сблъсъци няма прав и крив. Просто някой трябва да поиска да спре. Но пък такива хора обикновено биват намразвани и от своите. Като Ицхак Рабин например. А паметниците и улиците на Мелник и Бандера са крачка назад към миналото.
цитирай
2. dolce - аха
09.03.2014 21:15
Аха и това ги оправдава?
Че са се борили заедно?
Истирията е такава каквато е спор няма. А тука зарни журняла да вземат страна и да ми ги оправдават тези ///////////////////////
Все едно аз като потомък на македонци да почна да коля турците в блока щото са гадно семе а?
цитирай
3. dobronameren - Донякъде имам отношение към написаното в поста
09.03.2014 23:11
Но не защото съм някаква страна в спорещите държави Германия, Полша, Украйна и СССР, а защото, изследвайки днешния конфликт Русия-Украйна, нямаше как да не засегна годините 1921-1959 по тези земи.
Аз, както е знайно, не съм специалист по историите преди, по време и след ВСВ, а само се интересувам, искам да кажа, че знам много, САМО за най-новата българска история след 10 ноември 1989. Затова не се "натискам" да раздавам твърди оценки за други периоди и за други народи. Приемам за достоверно сведение изследванията на mikolaj по националните борби на народите, живели между нацистка Германия и Съветска Русия.
Искам да кажа още нещо. Много по-важно! - Обърнете внимание на последните думи в постинга. Изписани са със сини букви. Прочетете ги пак! И ги запомнете! Според мен там е казана най-голямата цел на бъдещото обединено Човечество - Историята е минало, което ТРЯБВА да помним, но не за да размахваме в бъдещето като бастун, а да го използваме като лост!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383807
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031