Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2014 00:16 - Канонизацията на папа Йоан Павел II
Автор: mikolaj Категория: История   
Прочетен: 2797 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 27 април ще се състои канонизацията на Папа Йоан Павел II. В Полша той е възприеман като най-важната личност, родена в Полша през 20 век. Защо той е толкова важен за поляците?

Причините са 2:

1. Поляците са изключително религиозен народ и за тях папата е авторитет, въпреки разклатената вяра в Католическата църква.

2. Кардинал Войтила бе избран за папа през 1978 г., по време на ерата Брежнев, време на жестоко разделение на света на две основни сфери на влияние. По този начин папата окуражаваше поляците, както и други католически народи в Източна Европа, да се борят с тоталитарния режим. "Бъдете смели", казваше той.
image


Първото посещение на папата в Полша е още през 1979 г. Милиони хора присъстват на тържествените меси. В следващото десетилетие той посещава родината си още няколко пъти.
Ако някой от вас все още се пита как е  било възможно комунистическата партия да допусне главата на Римокатолическата църква да има толкова силно влияние, отговорът е лесен: поне половината членове на компартията са вярващи и дори посещават меси веднъж седмично. Между другото, през 70-те и 8-те години са издавани теологически трудове, почти без страх от цензура или преследване на авторите им. Мисля, че това говори достатъчно за свободата на вярата по това време.


Папа Йоан Павел II е също така "лицето" на Полша пред света, личността, с която всички поляци се гордеят, защото всички християни по света знаят кой е този човек. Затова и днес те се прекланят пред нговото дело и отбелязват изключително тържествено неговата канонизация.



image

Във всички градове в Полша през тази седмица има концерти, изложби и кино прожекции, посветени на "полския папа". Аз вече присъствах на един от тези концерти, които- трябва да отбележа- са напълно безплатни. В неделя сутринта, когато е месата по канонизацията (не знам дали този израз е точен), вероятно няма да има жив човек на улицата- хората ще са или на църква, или пред телевизорите.

Ако някой от вас не може да си представи колко важно е това събитие за хората в Полша- е, представете си, че националите ни играят полуфинал на Световно по футбол. Нещо подобно е, макар че сравнението е леко глупаво.


И нещо в заключение. Не знам какви са критериите за определяне на това дали един човек е светец. Гледах филм за чудото, случило се в живота на една жена в Коста Рика, благодарение на което Йоан Павел II ще бъде канонизиран. Това е нещо неведомо- в крайна сметка, само Бог знае кой е светец. Но има и нещо друго: важно е посланието, което папата отправяше цели 27 години към света: да бъдем добри едни към други и да вярваме в доброто. Нещо, което той заяви и през 2002 г. при посещението си в България. Така че мисля, че важно е посланието му, а не самата канонизация.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383801
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031