Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2014 17:20 - За липсата на критично мислене
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 4492 Коментари: 2 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С настоящата статия леко се отклонявам от основната тема на блога си. Няма как да не изразя обаче възмущението си от липсата на аргументативни качества и последователност у повечето коментиращи- не само в блог.бг, но и във ФБ, и в различни уеб сайтове. Според мен нещата са много по-страшни- днес ние се водим повече от емоции, отколкото от логика.

От всички страни струят нападки против "соросоиди", "русофили", "юдофили" и всякакви други "-фили". Страшното обаче е когато авторите на тези нападки проявяват явна толерантност към своите "любимци". Липсва им критично мислене, способност да се ориентират в политическата ситуация сами.

Тук няма да обяснявам какво е критичното мислене и защо то е важно. Вместо това, ще се впусна директно в най-фрапиращите случаи.


СОРОСОИДИТЕ. Каквото и да се крие под тази дума, явно е, че става дума за хора, симпатизиращи на Запада, и най-вече на САЩ. Е, добре. Говори се Плевнелиев и Прокопиев, за "мутрите от ГЕРБ", за злите евреи, които "ни управляват". Неясно защо, само опозицията днес е наричана по този начин. БСП и ДПС не са "соросоиди", въпреки доказаните връзки между бизнесмени и политици. А най-смешното, между другото, е точно това, че Г. Първанов подписа договора за присъединяване към НАТО, а Станишев- към ЕС. Те соросоиди ли са, след като официално подкрепят НАТО? Ако са, тогава защо не са наричани така?
Извод: всички атаки срещу "соросоидите" идват от хора, които искат да запазят властта си, и които управляват в момента. Въпреки че по дефиниция те също би трябвало да се назовават "соросоиди.

РУСКАТА ПЕТА КОЛОНА.

Тук срещаме едно друго странно явление. Демократи, които пишат с възхвала за Пиночет. Мултикултуралисти, за които държавата Русия трябва да бъде унищожена веднъж завинаги. Толерантни личности, които не могат да понасят руска реч. Е, това вече не е демократично мислене. Не може непрекъснато да говориш за човешки права, гражданска активност и ценности, като в същото време бълваш отрова по отношение на една държава. Това не е редно.
Извод: много от хората, които не харесват имперската политика на Русия, възхваляват империализма на САЩ. Вече обаче не живеем в този свят, разделен на два полюса. Врагът на нашия враг не ни е приятел. Той просто е нечий друг враг.



Критичното ни мислене може да спре това желание да се подчиняваме на Големия брат. Не е толкова трудно, но изглежда невъзможно днес, когато сме престанали да вярваме в нас като нация. Срам ни е, че сме българи, и предпочитаме да бъдем нещо друго, което всъщност не можем да бъдем.

Относно тези противоречия може да се каже още много, например, че русофобията на едни въздига Русия в очите на други; че образът на Русия, който създават нашите медии, е напълно благоприятен за развитието на нова комунистическа държава на наша територия. Но това е друга тема.




Гласувай:
13



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kostadin - Здрасти!!
04.02.2014 22:08
Само заинтересованите делят хората на касти съсловия и т. н.
По принцип има лоши и добри човеци.
Не трябва да си много слабаумен за да си разбрал ,че де факто в света има една система -капиталистическата ,но ми е интересно защо по -добрите хора консумират повече.Значи ли ,че ако утре палачинката се обърне добрите ще станат лоши?
цитирай
2. minevv - da
14.02.2014 14:00
важно е да се мисли,,, но това вече е невъзможно за цели поколения....
а умните са разединени ;-(
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385453
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930