Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.05.2014 18:23 - Дискусии около погребението на Ярузелски
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 3301 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 31.05.2014 18:29

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Бившият диктатор, управлявал между 1980 и 1989 г. В. Ярузелски почина на 25 май, в деня на евроизборите, на 91 години. В последните години той беше настанен във Варшавска болница. Погребението му показа, че полското общество е все още разделено относно времето на комунистическия режим. Безспорно хората в Полша не изпитват носталгия по миналото, но средният поляк днес се вълнува повече от това, което има в хладилника си, отколкото от това, кой диктатор как ще бъде погребан.

Погребението на Ярузелски беше вчера, 30 май. Семейството му искаше да бъде обявен национален траур, но това не беше прието от правителството. Новината , че Ярузелски ще бъде погребан на най-престижнното полско военно гробище, предизвика буря от протести. Тук трябва да се отбележи, че идеята за погребението там бе подкрепена от Съюза на борците през Втората световна война. На нея силно се противопостави Институтът за национална памет, както и партията Право и справедливост.


В крайна сметка, Ярузелски намери последния си път именно в това военно гробище, като преди това дори му бе отслужена меса. Оказа се, че 2 седмици преди смъртта си той е приел последно причастие. На церемонията присъстваха дори Лех Валенса и президентът Коморовски. Между другото, там беше и посланикът на Русия. Пред църквата обаче имаше демонстрация на хора, които не искаха да приемат факта, че комунистически диктатор е погребан редом до национални герои.
image

Част от плакатите гласят, че Ярузелски е бил предател, както и агент на Москва. До сериозни инциденти обаче не се стигна.

Мнението на по-голямата част от полското общество може да бъде изразено от думите на митрополитът на Варшава кардинал Нич: "Трябва да изптваме уважение пред смъртта. Нека оставим въпроса какъв е бил ген. Ярузелски на историците и на Бог".


Наскоро прочетох мнението на режисьор, автор на филм за Ярузелски. Неговото мнение е, че трябва да разделим Ярузелски-диктаторът от Ярузелски-старецът. Това са двама различни мъже, заявява този млад режисьор, който, доколкото разбрах, никак не симпатизира на комунизма.


В полза на погребението на Ярузелски на военното гробище говори фактът, че други комунистически лидери, като Бйерут и Гомулка, също почиват там. Има обаче и един друг, доста важен факт, който в някакъв смисъл оправдава въведеното през 1981 г. военно положение: че това е бил единственият възожен ход на Ярузелски, чрез който той е предотвратил нахлуването на съветски войски в Полша.


Моите наблюдения са, че в Полша тече паралелен на нашия процес на дискутиране съдбата на съветските паметници в страната, както и погребението на значими комунистически лидери. Като че ли тук обаче такова поляризиране, подобно на нашето, не съществува, или поне аз не го виждам. Това вероятно се дължи на факта, че социалистите не са във властта от 2005 г. насам. Струва ми се, че ако БСП падне от власт и се задържи дълго извън нея, тази ужасяваща поляризация у нас ще намалее.

Знам, че някои ще кажат: "Сталин също е бил старец, и него ли трябва да уважваме?" Но между Сталин и Ярузелски разликата е огромна- в единия случай говорим за масов убиец, а в другия- за марионетка на чужда държава.





Гласувай:
8



1. mikolaj - Подробности
31.05.2014 18:28
2 любопитни подробности: Тленните останки ня Ярузелски бяха кремирани, а по време на погребението бе пусната песента "Священая война".

Репортаж от събитието можете да видите тук:

http://wiadomosci.onet.pl/kraj/kard-nycz-mowi-o-pogrzebie-gen-jaruzelskiego/hxn33
цитирай
2. 1997 - Равнопоставеност пред смъртта
31.05.2014 18:40
В централните софийски гробища се помещават лидери на различни политически сили. Земята ги е сближила. Можем да минем и без Президентско или Изключително гробище.
цитирай
3. minevv - х
01.06.2014 10:06
Ярузелски спаси полша
голям политик и военен и патриот
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385684
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930