Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.07.2014 10:30 - Няма да има Еразъм + в България
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 2754 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Поне не и до края на годината. Десетки младежки организации, културни институции, училища, а по всяка вероятност хиляди наши студенти ще бъдат лишени от възможността да участват в различни форми на образователна, младежка, професионална мобилност през тази година. Всичко това- заради некадърниците в Министерството на образованието.

За какво става дума? Първо, програмата Еразъм + стартира с леко закъснение в цяла Европа поради късното приемане бюджета на ЕС за новия период 2014-2020. Администриращите агенции изчакваха инструкции от Брюксел отноно провеждането на нови конкурси по програмата. Става дума за различни проекти в областта на младежките дейности (вкл. доброволчество и младежки обмени), училищното образование, висшето образование, професионалното образование, и др. 

Беше взето решение досегашната Национална агенция- НЦЕМПИ- да бъде закрита, а дейностите й да се поемат от Центъра за развитие на човешките ресурси, които доскоро администрираха проекти по "Коменски", "Грюндвиг", и други. За съжаление в ЦРЧР няма компетентни хора в областта на младежките дейности, и това е причината ЕК да забави договарянето с България по отношение на Еразъм +. Бе взето решение 10 души от 11-членния състав експрти от НЦЕМПИ да бъдат прехвърлени в ЦРЧР. Договарянето на финансиране от ЕК обаче все още е в ход, и вероятно няма да завърши преди средата на август. Това значи, че дори одобрените бенефициенти не могат да стартират никакви дейности по проекта си съгласно началната му дата- например, ако младежки обмен трябва да бъде проведен на 20 август, това няма как да се случи, защото... ЕК не е сключил договор с ЦРЧР!!! И дори да сключи дотогава, следват един куп бумащини- селектиране на резултати, обявяването им, сключване на договор с бенефицинетите...

В Полша например резултатите бяха обявени още в началото на юни. ЕК специално обяви, че има закъснение в сключването на договори с някои държави, сред тях е и България. До средата на юли, според това съобщение, обаче националните агенции трябваше вече да са сключили договор с бенефициентите. 


Това закъснение може да има фатални последици специално за училищата, кандидатстващи с проекти по бившата "Коменски", сега се води "училищно образование" към Ключово действие 1. Те имат право да подадат документи за кандидатстване... само 1 път в годината! Крайният срок беше 24 март. Това на практика означава, че българските училища-участници в проекти ще трябва да почакат до другата година...  Това са пари, които щяха да бъдат изпозлвани, и които България просто няма да получи. 


Моето мнение е, че със закриването на НЦЕМПИ някои хора искаха само "техни" НПО и други институции да получават финансиране по Еразъм +. Защото ЦРЧР просто няма капацитет да оценява и администрира проектите по младежките програми. Идеята вероятно е била САМО НАШИТЕ ХОРА да бъдат финансирани. И ето какво се случва сега- България остана извън Еразъм + за тази година!!!


Шокиращото е, че за този проблем изобщо не се пише и говори по медиите. Това, че десетки училища, стотици НПО, десетки университети няма да участват по Еразъм + през 2014 г. не е никакъв проблем ли??? Това, че хиляди млади хора нямат да могат да бъдат доброволци в други държави, или че в България ДОБРОВОЛЦИ НЯМА ДА ДОЙДАТ, това, че България не е на картата на Европа през тази година, не ви ли притеснява???



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383872
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031