Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.11.2014 13:51 - Училището като панацея
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 2468 Коментари: 1 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Наскоро разбрахме, че в учебник по музика има текст на турска песен, която децата са задължени да наизустят. Впрочем, вероятно много други родители знаят това, но без да реагират така първосигнално.

Дали въпросният родител, който забранил на детето си да говори на турски,е прав или не, не е темата на моята публикация. Мисля, че по тази тема вече се изписа достатъчно.

Това, на което ми се иска да обърна внимание, е общо разпространеното убеждение, че училището прави всичко- възпитава, изгражда умения, създава характери. С една дума, училището МОЖЕ ВСИЧКО. Напоследък все се говори за "реформи в образованието". Спортните федерации искат повече часове по ФВ в училище- така щели да излязат повече олимпийски шампиони. Други искат повече часове по бизнес- така икономиката ни щяла да се оправи. Православната църква иска часове по вероучение- така вярващите щели да станат повече. НПО искат повече часове по гражданско образование- така гражданското ни общество щяло да се развие.

С една дума- учителите са възприемани като вълшебници: те създават милиардери, олимпийски медалисти, духовни водачи; училището преодолява социални и икономически проблеми; училището като с вълшебна пръчка превръща едно нетолерантно и несолидарно общество в общество на вежливи, умни и толерантни хора.


Уважаеми дами и господа министри, депутати, свещеници, спортисти, и т.н.,  които си мислите, че училището ще реши само проблемите, които ВИЕ трябва да решавате (и ви се плаща за това)- ТОВА НЕ МОЖЕ ДА СТАНЕ. Причините са много.

Тук ще се спра конкретно на въпроса защо УЧИЛИЩЕТО САМО ПО СЕБЕ СИ НЕ МОЖЕ ДА ВЪЗПИТАВА В ТОЛЕРАНТНОСТ. Много просто, дами и господа- кой днес дава пример за толерантност? Толерантността е само в учебниците за 3 и 4 клас. Другаде няма да я срещнете. Къде е толерантността в училището само по себе си? Толерантни ли са родителите към учителите? Не. Има ли нетолерантни учители, които обиждат ученици? Да, има. Пренебрежително ли е отношението на управляващи, на бизнеса, на обществото като цяло към училището? Да, пренебрежително е. Откъде тогава да се вземе тази толерантност?

Когато родител нахлуе в учителската стая, за да започне разправия с учител, който е написал забележка или двойка на "примерното дете", това толерантно ли е? А кой ще защити въпросният учител? НИКОЙ.

А когато ученик поздрави младата си учителка си в трамвая, и всички наоколо я изгледат с пренебрежение, мислейки си "Колко трябва да е тъпа, за да стане учителка", това толерантно ли е?

А когато ученик удари учителката си по време на класна работа, защото го е хванала да преписва от интернет и иска да анулира работата му,  и след това никой не вземе мерки, за да го накаже поради това, че училището СЕ НУЖДАЕ ОТ ОПРЕДЕЛЕН БРОЙ УЧЕНИЦИ, това толерантно ли е?


И как тогава, дами и господа, искате училището да свърши ВАШАТА работа? Та в момента учителите са на дъното на социлната стълбица. Те не са уважавани, не са платени. Но пък са принуждавани да изпълняват указания, спуснати "отгоре". И сега някой "отгоре" си мисли, че си е свършил работата- една песничка на турски в учебника по музика ще "оправи нещата".


Не е ли време ДА ЗАПОЧНЕТЕ ДА ВЪРШИТЕ ВАШАТА РАБОТА?


image




Гласувай:
9



1. a440 - По скоро е време да вземем в ръце п...
22.11.2014 19:05
По скоро е време да вземем в ръце пушките
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385569
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930