Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.10.2015 11:44 - Парламентарните избори в Полша
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 1206 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Полша ще има нов премиер и вероятно нов политически курс след победата на PiS (Право и справедливост) на вчерашните избори. Резултатите не се окончателни, но в момента ПиС водят с 37.7 %, което им дава 232 места от 460, т.е. ще могат да сформират самостоятелно правителство. Досега управлявалите от Гражданска платформа (PO) губят доста сериозно и остават втори с 23.6 %, което им дава само137 мандата. Лявата коалиция до този момент отпада от Сейма (7.5 % от изискуеми 8 %). Други 3 партии влизат в Сейма. Един депутат ще представлява и немското малцинство в Полша.


image

(Я. Качински и кандидат-премиерът Беата Шидло)

Какви са причините за този резултат и какво да очакваме?

PO управляваха 8 години и натрупаха негативи, най-вече заради няколко корупционни скандала (които при всички случаи не могат да се мерят със случващото се у нас). Полската икономика не се е подобрила, макар че като цяло безработицата остава на едно ниво.

Друга от причините според мен е неясната политика на PO по отношение на Русия. Въпреки че както Туск, така и Копач се отличиха със силни изказвания срещу действията на Русия относно Източна Украйна, в полското общество остава усещането за страх от евентуална руска агресия. Този страх в последните 2 години даде значителен тласък на ПиС, чийто президент Ярослав Качински подкрепяше Майдана в Киев. Така, според мен, анти-руската политика на ПиС им даде допълнителна преднина.




Какво може да се очаква?

1. Макар че бяха традиционно дясна партия, ПиС напоследък се заиграват с леви идеи. В програмата им влиза подпомагане на млади семейства с деца и данъчно натоварване на по-заможните поляци. Говори се за 50 млрд злоти (25 млрд лева), които да се вложат за подпомагане на млади семейства.

2. Евроскептицизъм- силна критика срещу решенията на ЕК и отказ от квотите за бежанци. Предполагам,че Полша ще затвори границата си за последните.

3. Силно влияние на Католическата църква- ПиС са силно свързани с Църквата и защитават нейните интереси. Възможно е засилване на религиозното обучение в училище (което в момента е полу-задължително), както и забрана на гей паради. Това, което очаквам, е забрана на ин-витро процедурите (абортите и сега са забранени).

4. Засилване на критиката срещу Русия- в миналото ПиС планираха създаване на противоракетен щит. Мисля, че тази идея отново ще стане популярна. Предвиждам и засилване на американското военно присъствие в Полша.



Разбира се, всичко това са само предвиждания. Времето ще покаже дали ПиС ще направят това, което са обещали. При всички случаи, Полша се движи в посока на консерватизъм и промяна на конституцията изглежда много вероятна.

Що се отнася до другите партии, интересно е това, е Обединена левица (ZL) не влиза в Сейма. Нейната представителка обясни, че щом това е решението на избирателите, нека бъде такова- левицата ще чака своя момент в бъдещето.

Гражданска платформа влизат в опозиция. Странното при тях е, че те загубиха в традиционно "техни" области (воеводства)- в Западна и Северозападна Полша. Печелят само в 2 воеводства и губят дори традиционния си бастион- Гданск.


image

(графиката показва резултатите от президентските избори през май. Сините воеводства гласуват традиционно за ПиС. Графика за парламентарните избори все още не е излязла, защото няма крайни резултати).

Малко под прага е партията на Корвин-Мике- партия, която съчетава ултралиберални с десни възгледи. Корвин предлага премахване помощите за безработни, но не е последователен в либертарианизма си.


Накратко, в Полша е напълно възможно да се случат процесите, които виждаме в Унгария, но със силна анти-руска насоченост. Напълно е възможна централизация на властта и концентрирането й в един човек. Всичко това казано при условие, че иономическата ситуация на Полша е съвсем различна и евентуален отказ на западни компании да инвестират в Полша би било фатално.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385908
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930