Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2016 16:47 - Скандална книга обвинява България за атентата срещу Папата
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 2917 Коментари: 4 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Скандална книга, издадена през ноември в Полша обвинява българската ДС в организацията на атентата срещу папа Йоан Павел II. Книгата "Агжа не е бил сам", с автори Анжей Грайевски и Михал Сквара (Andrzej Grajewski, Michał Skwara) повтаря изтърканата теза за "българска следа" и "доказва" участието на българи в атентата.

Книгата се базира изцяло на показанията на Агжа, както и на обвиненията за връзка между "Сивите вълци" и София. В допълнение, авторите "установяват", че е имало план на комунистическите спецслужби за "дезинформация", който следва атентата. С една дума, никъде те не доказват директно българско участие, но "доказват", че е имало кампания за "изчистване образа на социализма по света".

Шокиращо е признанието, че авторите искали да посетят тримата обвинени българи, но установили, че вече не са живи! Идиоти, да бяхте видели Антонов на живо, сигурно щяха да ви се подкосят краката!

Най-скандалното за мен е, че един от рецензентите на книгата отбелязва, че това е единствената вярна теза, а всички други тези са дело на хора на КГБ. 

Няма как да не съм емоционален, защото книгата е нагласена така, че да има конкретен резултат. Трябва да добавя, че издателят (и поръчител) е крайно десният Институт за национална памет (Institut Pamięcy Narodowej), който е подчинен на управляващата в момента партия Право и справедливост. 

Не е ясно защо на представянето на книгата не е поканен никой от българското посолство, и изобщо от българската общност във Варшава. Що се отнася до мен, ще направя всичко възможно да доведа реакция от българска страна, макар че не вярвам особено, че някой ще се заинтересува.

Ако някой се чуди защо този въпрос се поставя сега- защото въпросният Институт има за цел да "изобличава комунистическите престъпления". 


Линк към сайта на издателството и книгата:


ipn.gov.pl/publikacje/ksiazki/agca-nie-byl-sam.-wokol-udzialu-komunistycznych-sluzb-specjalnych-w-zamachu-na-jana-pawla-ii


Линк към дискусията:
www.youtube.com/watch




Гласувай:
4



1. germantiger - ...
10.04.2016 17:51
Върпооса е дали е истинно, а на мен въобще НЕ ми "изглежда" или звучи скандално!

Тъкмо обратното - през годините се е натрупало премного инфо сочещо връзка ДС/България - сиви вълци и атентата.
цитирай
2. mikolaj - И аз искам да знам истината
10.04.2016 18:12
Скандалното е това, че авторите изцяло взаимстват материалите по делото в Италия, без да допринесат с нищо ново.

Друго скандално е това, че те вече тръгват с поставена цел- да докажат българска следа- след което вече друго не ги интересува. Не се срещат с атентатора, не проучват дейността на Сивите вълци, не се ровят в български архиви. Важното е да обвинят Москва, като по пътя лепват кално петно на България.

Аз също искам да знам истината, но досега директни доказателства няма. Ето, виждаме как се претърсват квартири в Моленбек, откриват хора, оръжия, документи; проследяват ги и установяват, че има по-широка мрежа. А тук? Нищо!
цитирай
3. germantiger - ...
11.04.2016 09:49
Не е скандално, а евентуално желако и недобросъвестно към изследването им, че ползват само материал от Италия.

Не е скандално и в това да има предпостаявена цел. Всеки автор всъщност има такава, дори ако по цвайговски не я внушава на читателите. Происто няма начин когато се задълбочиш в нещо, да нямаш формирана позиция и страна, нещо повече - ако нямаш това, значи не трябва да пишеш изследване.

Ето това вече е скандално и недопустимо:
Не се срещат с атентатора, не проучват дейността на Сивите вълци, не се ровят в български архиви.

В този случай съм вече съгласен с теб.
цитирай
4. mikolaj - Въпроси без отговор
12.04.2016 14:05
Като цяло случаят е страхотна мистерия. Ако все пак ДС са го организирали, защо просто не са предоставили нужните доказателства на Агджа, така че той да може да обвини Антонов, и последният да бъде изкупителна жертва?

Ако ЦРУ са го организирали, защо просто не са подхвърлили някъде "уличаващ материал", който да "докаже", че Антонов е организатор?

Това, което си мисля като цяло е, че атентат на място, пълно с много хора не е нещо типично за КГБ. Георги Марков е убит по време на разходка, не по време на реч; всички други опити за атентат винаги са били на тихо място без много свидетели. Дори и предполагаемото убийство на Литвиненко от ГРУ не беше на обществено място. От друга страна, само в САЩ 4 президенти са убити на обществени места, пред много хора, като добавим атентатите срещу още от тях. Някой е търсил силен обществен отвзук!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385319
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930