Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2016 17:07 - Черният протест в Полша
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 1687 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 На 3 октомври в цяла Полша бе обявена акцията "Черен протест" и "Стачка на всички жени". На демонстрациите в различни градове присъстваха десетки хиляди жени. Само във Вроцлав те бяха около 6 000, във Варшава са били над 20 000. 

Защо се случва това? 

Понеже в България липсва достатъчно информация относно вътрешната политика на партията Право и справедливост, добре е да се припомнят някои основни нейни принципи:

1. Подпомагане на семействата чрез увеличаване на детските (250 лв на второ и следващо дете).
2. Налагане допълнителен данък на банки и корпорации.
3. Взаимодействие с Католическата църква по основни социални въпроси- религиозно образование в училище (оето е задължително) и репродуктивни въпроси (аборти, ин витро). 

Обещанието да бъде наложена пълна забрана над абортите беше част от избирателната кампания на ПиС, благодарение на което те получиха цялата подкрепа на Католическата църква. 


Забрана на абортите? Как, по-точно?


Законодателството в Полша вече е достатъчно крайно по отношение на абортите. Полша е една от 3-те държави в ЕС с най-рестриктивно законодателство. В Малта абортите са напълно забранени, докато в Ирландия те са разрешени само при застрашено здраве на майката (но там на практика аборти не се извършват). В Полша аборт е позволен при 3 случая: изнасилване, застрашено здраве на майката, кръвосмешение. Съответно аборт не може да се направи след 3-ия месец на бременността. 
В Сейма бе внесен граждански (разбирай: църковен) проект за промяна на закона за абортите. Той включва пълна забрана на абортите. проектът бе гласуван от Сейма и бе одобрен за разглеждане от специална комисия, СЛЕД КОЕТО ТЯ ЩЕ ПРЕДЛОЖИ ДАЛИ ТОЙ ДА БЪДЕ ВНЕСЕН В СЕЙМА ОТНОВО, ИЛИ НЕ. 


Истина ли е това, което се говори?


Наистина ли проектът предлага ПЪЛНА забрана на абортите? В извсестна степен- да. В него се казва, че дори неумишлено причиняване "смъртта на заченато дете" е наказуемо със затвор до 5 години. Проектът говори единствено за "заченато дете", а не за "ембрион". По този начин той изразява светогледното разбиране на Католическата църква, че човешкото същество се появява със зачеването.

Проектът обаче съдържа и други точки, които в определена степен противоречат на идеята за затвор. В тях се твърди, че при аборт в резултат на определени медицински операции лекарят няма да бъде наказан. 

Накратко, проектът включва ПЪЛНА ЗАБРАНА НА АБОРТИТЕ, само с едно изключение, но то е доста неясно формулирано. 

Линк към проекта (на полски): 

www.stopaborcji.pl/wp-content/uploads/2016/03/projekt_2016.pdf


Какво да очакваме?


Първо, проектът няма да бъде приет. Той беше внесен в Сейма и одобрен за рзглеждане от вътрешна комисия най-вече за да се спази обещанието, дадено на Католическата църква.

Второ, възможно е да бъде подаден нов проект, който предвижда по-леки рестрикции, например по отношение на срока, в който може да се извърши аборт.

Трето, много е възможно целият този шум да замъглява други действия на правителството, като например опасенията от голям бюджетен дефицит. Ще бъде интересно да видим бюджета за 2017 и до каква степен социалните мерки през 2016 са имали ефект. 

Четвърто, ПиС ще останат на власт още дълго време (поне 3 години), защото опозицията е доста разединена. Въпреки че нямат мнозинство (спечелиха само 42 % от вота), ПиС ще продължат да прокарват рискованите си реформи.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385380
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930