Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2018 13:27 - Полша: въглища и смог
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 3394 Коментари: 4 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Напоследък много се заговори за въглищната индустрия в България. Най-често се твърди, че тя не е необходима и трябва спешно да се преструктурира. Постепенно в България се въвеждат ВЕИ, или т.нар. "зелена енергия".

В ЕС обаче няма единодушие относно бъдещето на ВЕИ. Полша е сред държавите, които продължават твърдо да залагат на въглища. Нещо повече: въглищата са в основата на полската икономика. Какво значи това?

Географският район Силезия (част от който се намира също в Чехия) е вторият по ресурси на въглища в Европа (след Рур). Основният източник на енергия за поляците, следователно, са именно въглищата. В момента 90 % от тока в Полша се добива именно от въглища. Въглища се използват в отоплението на около 40 % от домакинствата. Тази индустрия дава работа на 250 000 миньори (като в миналото тхяната бройа е била поне двойно повече). неслучайно се казва, че въглищата са "полското злато".

Какво следва от това? Използването на въглища в огромни количества (заедно с други фактори, като индустриално замърсяване, коли и т.н.) замърсява въздуха. Не, не въздухът над България е най-мръсен в Европа (колкото и да ни се иска да е така- нали обичаме да водим отрицателните класации). Полша тук има огромно предимство- 30 полски града са в топ 50 на най-замърсените в Европа!


image

(гледка от село Калвария Зебжидовска. Най-вероятно в този момент се горят стари части от мебели)

Но това още не е всичко. У нас проблемът е в големите градове. В Полша смог има в някои села и даже в курорта Закопане! В моето градче нормата редовно преминава 200 %, като това в Полша се смята за "умерено замърсяване".

Но замърсяването идва не само от това, че има много печки (всъщност- инсталации) на въглища. Понеже хората искат да пестят, те използват некачествени материали и ги горят- дрехи, пластмаса, хартия, мебели, както и некачествени въглища. Именно оттам идва смогът в полските градове.

Полските политици обаче продължават да държат на въглищната индустрия. От една страна, тя гарантира енергийна независимост. От друга обаче, те не могат да се противопоставят на миньорите. Миньорите могат да свалят всяко правителство, което пожелаят. Затова никой не тръгва на война с тях.

Зелената енергия е отдавна в Полша. Има много вятърни турбини и фотоволтаици. Плановете на сегашното (националистическо) правителство е да демонтира турбините до (2035 г.) и ги замести с турбини в Балтийско море. Не е много ясно каква е логиката на това, но сигурното е, че идеята е Полша да продължава да разчита на въглища, вместо на ВЕИ.

Но това не е страшно. Проблемът е в това, че привържениците на въпросната партия си затварят очите за смога в Полша. Зелените организации са обвинявани, че получават пари "от немците". Медии, близки до властта, лансират "информацията", че смогът всъщност не е вреден и че няма връзка между белодробните болести и смога!

Най-смешното е, че в понеделник в Катовице ( в най-замърсения регион на Европа) започва годишната конференция на ООН по климата. Там Полша ще представи официално идеята за "климатичен неутралитет", т.е. няма да намаляваме парниковите газове, а ще разчитаме на горите да елиминират ефектите им. И всичко това при положение, че в Полша масово се секат дървета, а наскоро се опитаха да секат и в Бяловезката гора, която е резерват.

Какво ни засяга нас това, ще попитате. Има някои неща, които показват, че поне в това отношение сме по-напред. Например, делът на ВЕИ в производството на ток е по-голям. България не е зависима само от един източник на енергия, а разчита на разнообразни източници. Тук трябва да добавя, че Полша вече внася въглища от Германия и Русия (да, точно от Русия!).
Друг плюс за нас е това, че осъзнаваме опасността от смога. В България няма организации, които да твърдят, че смогът е безвреден. Струва ми се, че при нас екологичната осъзнатост е по-висока, въпреки че сме по-бедни и по-изостанали от Централна Европа. Това не значи, че Полша няма еколози. За съжаление обаче обикновените хора няма доверие в тях, а предпочитат да вярват в това, което им е изгодно- т.е., че смогът е безвреден.

Замърсяването на въздуха не е политически въпрос. Той трябва да се решава от политици без лични пристрастия. Смогът не зависи от това дали вярваме в него или не. Той просто е и си действа, искаме или не.






Тагове:   ток,   въглища,   енергия,   полша,   климат,   смог,


Гласувай:
3



1. germantiger - ...
02.12.2018 15:26
Иначе казано

ПОЛЯЦИТЕ СА НАГЛИ ШОВИНИСТИ, които държат на всичко свое

без значение истината, бъдещето и "правилността"

плюсовете са, че така полша няма да губи и ще бъде "на нейното"

минуса е имагинерен - такива боклуци като полша трябва "да си го получат" и дай Бог в бъдеще да им се случи

вкл. с онази силезия, която беше германска като развитие, промишленост и основа
цитирай
2. germantiger - +
02.12.2018 15:28
полша за разлика от България е англисйко и американско псе

т.е. полша има английски и американски гръб срещу русия и германия

за това полша може да си позволи много с типичната полска наглост и самомнение

България за ралзика от полша е руска кучка и за това ще губи и в бъдеще, защото бг не е запад - бг е руски изток и турски юг
цитирай
3. germantiger - финално
02.12.2018 15:30
най-стойностното в полша са полските жени и твърдия католицизъм

лично полша не съм посещавал, а съм мислил да го сторя в Гижицко - преди Льотцен - родовото място на част от предците ми - германско преди

и разбира се, ненавиждам и презирам полаките
цитирай
4. mikolaj - Тайгъре, не чак с такава омраза, де!
03.12.2018 11:12
Тайгъре, не чак с такава омраза, де!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383742
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031