Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.06.2013 13:06 - Корупция в полския футбол (1 част)
Автор: mikolaj Категория: Спорт   
Прочетен: 1478 Коментари: 0 Гласове:
2



 Началото на 21 век започна ударно в полския футбол с т.нар. корупционна афера. Тя доведе до разкриването на множество уредени мачове под ръководството на престъпна група, и продължава и до днес. Въпреки че и в миналото в Полша е имало подобни разкрития (очаквайте детайли във 2 част), то настоящата афера е най-голямата и най-шумната.

Следствието започва през май 2004 г. след публикация на полски вестник за уреждане на мача от 2 дивизия между „Полар” Вроцлав и „Заглембйе” Любин. През 2005 г. президентът на ГКС Катовице свидетелства пред полицията, говорейки за корупцията в полския футбол в последните няколко години. Арестуван е футболният съдия Фиярчик. В последствие са разследвани още съдии, съдийски наблюдатели, футболисти. В дъното на аферата се оказва Ришард Форбрих, който ръководи голяма група за уреждане на мачове. Оказва се, че са уредени над 200 мача. Футболни деятели, треньори и съдийски наблюдатели са оказвали натиск върхъ съдиите да „сътрудничат” за постигнаето на определен резултат. Състоят се процеси срещу цели футболни клубове, например „Арка” Гдиня и „Корона” Кйелце. Няколко участници в аферата са лишени от свобода за различен период  от време- Форбрих например лежи в затвора 3.5 г. Повечето от участниците- футболисти, треньори, хора от ръководството на клубовете- са глобени. Стойността на глобите надхвърля 2 млн. злоти. Общо около 600 души и 52 клуба са разследвани. Няколко клуба са наказани с изваждане от групата и изпращането им в долната дивизия.

image
image

(вляво- Антони Фиярчик, първият разследван съдия)

Всичко това се случва благодарение на факта, че в полския наказателен кодекс е предвидено наказание за хора, участващи в целенасочено и организирано уреждане на спортни събития.

Но скандалът не свършва дотук. През 2007 г. президентът на Полския футболен съюз е отстранен, а през 2008- цялото ръководство на Съюза. След намесата на ФИФА обаче, правителството на Полша е принудено да върне на работата ръководството на Съюза, с изключение на един деятел, осъден за корупционни практки.

В действителност всичко това се е случвало със знанието на най-висшите футболни деятели в Полша. Това се отнася и за ръководството на Гжегож Лято, който управлява от 2008 до 2012 г. Ян Томашевски, бивш вратар на националния отбор, заявява, че още по комунистическо време са създадени връзки между футболнитехора в страната, които довеждат до множество уредени мачове в последните години. Той казва: „Те изпитват солидарност един към друг, защото плават с една лодка, или пък защото си знаят греховете един на друг.” Интересно е това, че Лято е получавал заплата от 50 000 злоти (25 000 лв) месечно (!) и е имал планове за построяване на нова сграда на Полския футболен съюз, за което срещу него започва процес. В крайна сметка, друга бивша звезда от световна величина- З. Бонйек- го замени през 2012 г., с посланието, че ще освободи полския футбол от корупционни практики. Факт е, че сега той не получава НИКАКВА заплата.

Дали ще успее да постигне това прочистване, времето ще покаже. Истината обаче е, че още много уговорени мачове ще излязат наяве... Аз лично се чудя кога нашият БФС ще се реши на тази крайна стъпка, и дали изобщо държавата ни има воля да инициира подобно разследване.

 

 



Тагове:   футбол,   корупция,   Полша,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385679
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930