Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.08.2014 10:48 - Борусия Дортмунд във Вроцлав
Автор: mikolaj Категория: Спорт   
Прочетен: 2163 Коментари: 0 Гласове:
3



За моя огромна изненада, над 30 % от зрителите бяха фенове на "Борусия". Самият приятелски мач не беше толкова интересен, колкото фактът, че поляци викаха срещу... полски отбор. Това е и причината да напиша този кратък пост.

Малко контекст: напоследък в Полша се организират приятелски мачове между полски отбори и много известни европейски тимове. Миналата година "Лехия" игра срещу "Барселона". След една седмица във Варшава ще се играе мачът "Реал" Мадрид- "Фиорентина". На този принцип, "Борусия" бе поканена във Вроцлав за приятелски мач със "Шльонск". Първоначално мачът трябваше да започне в 20:00, но решиха да променят часа му на 17:00, поради което не всички места бяха заети.  Все пак на стадиона имаше точно 34 200 зрители, при цени на билетите от 15 до 50 лв. Моят билет струваше 25, а бях зад вратата.


image

Бях изненадан от факта, че около мен имаше много поляци с тениски на Борусия. На стадиона видях дори големи знамена. Имаше само едно знаме на немски фенове. Повечето от хората, разбира се, бяха с тениски с имената на полски играчи. Това, което не очаквах беше тяхната пълна подкрепа за "Борусия" през целия мач. Радваха се на всеки гол (мачът свърши 3:0 за Борусия), изобщо не проявиха каквато и да е подкрепа към вроцлавския тим.


image

Най-шокиращото беше, когато агитката на "Шльонск" запя националния химн. Хората се изправиха на крака само по време на първия куплет, след което... седнаха. Може би просто не знаеха, че трябва да бъдат на крака по време на цялото изпълнение.

Не мога да си представя подобно нещо да се случи в София. Например, играят ЦСКА срещу "Ливърпул", или "Левски" срещу "Челси", и половината стадион се радва на головете на двата английски отбора. WTF??? Но това сравнение дори не е коректно, защото между Шльонск и Борусия няма приятелски отношения и симпатии. Мисля си, че феновете на Шльонск се държаха прекалено коректно. Все пак се оказа, че по време на мача епизодично са обиждали Борусия (нещо, което не разбрах на стадиона, защото изобщо не схващам какво пеят), а на всичкото отгоре взели знаме на Борусия от жена, която опитала... да влезе в агитката на Шльонск. Вчера прочетох много коментари относно тази "агресия"- колко било идотско да вземеш знаме от жена, и т.н. Никой не пита нормално ли е да влезеш в агитката със знаме на противниковия отбор.


image

(тук се виждат много жълти тениски, основно в трибуната отдясно)


Всички тези наблюдения ме карат да си мисля, че поляците не са такива "националисти", за каквито ги мислим. Изобщо не мога да си представя нещо подобно да се случи в България- както това да си седнеш на мястото по време на химна, така и да викаш за чуждестранен отбор, играещ срещу твоя уж "любим" местен отбор.


Малко коментар за играта: въпреки че Борусия бяха длъжни да играят с най-силния си възможен състав, от тях отсъстваха много важни играчи- не видяхме Хумелс, Вайденфелер, Ройс, С. Бендер, Гюндоган. Головете отбелязаха Мхитарян, Имобиле и Адриан Рамос, а резултатът можеше спокойно да бъде 8:1 за гостите. В крайна сметка, зрителите видяха и един световен шампион- Матиас Гинтер- което разбрах чак след като се прибрах у дома. И разбира се, имахме удоволствието да се насладим на изявите на Юрген Клоп, който този път беше доста спокоен ;)




Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385356
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930