Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2013 10:43 - Апартаменти в Полша
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 3672 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 11.01.2013 10:46


Както в България, така и в Полша може да откриете блокове от две епохи. Навсякъде  може да откриете сгради от времето на социализма, най-вече- панелки. Немалко от тях вече са боядисани в червено, оранжево или в друг приемлив цвят; разбира се, има и такива, които си стоят така, както са били навремето- огромни и сиви (снимка: dipity.com).

image

Това е един от т.нар. "блокове-гиганти" във Вроцлав. Трябва да се отбележи, че макар и грозни отвън, тези панелки са добре санирани (поне тези, в които успях да вляза).

Вторият тип сгради е от посткомунистическия период (снимка: solo11.pl).

image


Нека се спрем и на цените. Наемът на една добре обзаведена стая във Вроцлав е около 500-600 злоти (250-300 лв), без консумативите. Един апартамент излиза около 1200 злоти (600 лв). Покупката на апартамент в модерно жилище (2 стаи) коства над 350 000 злоти (над 175 000 лв). Както виждаме, цените са може би тройно по-високи в сравнение със София. Трябва да се има предвид, че във Варшава и Краков е още по-скъпо.

Все още нямам наблюдения за цените на консумативите, така че няма да пиша тук за конкретни разходи. Като цяло обаче в Полша се отопляват с газ. На долната снимка виждате т.нар. "pec", което на български може би се превежда като котел (не съм добре с техниката, така че ви моля да не ми се смеете). Тук се загрява водата за отопление.

image

На следващата снимка виждате радиатор, който се контролира от специален термостат. Обикновено в стаите термостатът е нагласен на 18-20 градуса. Нашият например е в коридора и е нагласен на 18 градуса (което значи, че в стаите ще бъде около 22).

image

Кухните, в които бях, изглеждаха така (съжалявам, че нямам собствена снимка- тази е взета от сайта elagarwackagoralik.com):

image

Разбира се, нашата не изглежда толкова просторна, но също е хубава :) Няма смисъл да споменавам, че се готви с газови печки. Прави впечатление това, че кухните нямат врати.

Нещо друго, което е интересно като цяло, е, че във всяка баня имат вана. Така е и при нас. Банята изглежда чудесно, широка е и добре облицована с плочки. За разлика от повечето апртаменти в Полша обаче, в нашият банята и тоалетната са в едно помещение. Да, в Полша принципно баните и тоалетните са разделени.

Какво се случва обаче с така популярните в България тераси? Попитах моята приятелка дали и тук си бетонират терасите. Тя отговори, че това се случва много рядко и обикновено се плаща за разрешение от общината. Повечето тераси тук са "оголени" (т. е. така, както са си били строени едно време), а понякога се виждат и тераси с прозорци, но само толкова. Досега не ми се е случвало да чувам някой да кърти стени- дали в моето блокче, дали в съседните. В моя блок в България постоянно някой тропаше, ремонтираше, събаряше. Признавам си, че тук всичко изглежда по-спокойно, поне в това отношение; но не бива да забравяме и че тези апартаменти все някога са били санирани, така че сигурно и тук се е тропало и ремонрирало в несвяст. Кой знае- не съм специалист по ремонти и не мога да кажа нищо съществено...

В заключение, спалнята и холът изглеждат съвсем нормално, в  това отношение няма никаква разлика от българските апартаменти. Нашият апартамент е добре мебелиран и съм много доволен от това.


Тагове:   блок,   Полша,   панелка,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385944
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930