Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2013 11:41 - Регистрация на чужденец в Полша
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 3240 Коментари: 1 Гласове:
0



  Регистрацията на чужденци в Полша се оказа по-сложна, отколкото си мислех. Въпреки че съм гражданин на страна-членка на ЕС, се налага да кандидатствам за разрешение за 2 –годишен престой в Полша.

Тук ще обясня процедурата накратко и се надявам да съм полезен, ако някой има намерение да живее в Полша.

Всеки чужденец може да остане в Полша 3 месеца без адресна регистрация. След това той трябва да отиде в Общинска администрация и да попълни един формуляр заедно с доказателство, че живее наистина на въпросния адрес. Това става много бързо и лесно. В малък град като Олешница няма опашки за адресна регистрация, така че там минах много бързо. Учудих се обаче от това, че до 3 месеца след регистрацията трябва да кандидатствам за разрешение за престой. При разрешение за престой до 2 години чужденецът получава полско ЕГН (PESEL), както и нещо като лична карта, наречено karta pobytu.

И така, вчера, т.е. 3 месеца след адресната си регистрация подадох документите за въпросното разрешение. Подават се: декларация, 4 снимки, документ за адресна регистрация, копие от лична карта/паспорт, документ, удостоверяващ наличие на доходи (аз използвах документ за банкова сметка) и документ за медицинска осигуровка на територията на Полша. И, разбира се, не бива да пропускаме таксата от 340 злоти (170 лв), която си е чист обир в срвнение с таксата, която се плаща например във Варшава (50 злоти, 25 лева). В отдела за чужденци на местната воеводска (областна) администрация работят 3 гишета и се минава бързо.

image

Служителката, при която отидохме с приятелката ми обаче твърдеше, че не говори английски (докато другите 2 говореха, както дочух), и се наложи да се оправяме на полски. Тя беше учудена, че кандидатствам на основание на това, че живея на семейни начала с гражданка на Полша. Странното е, че дори не поиска данните на приятелката ми или някакъв документ от нея за адресна регистрация. Каза ни, че документите ще бъдат прегледани в следващите 3 месеца и е възможно да поискат нова среща с нас. Не останах с много добро впечатление от процедурата. В крайна сметка, движението в рамките на ЕС е свободно и не би трябвало да правят спънки, а и хората не са се избили да емигрират в Полша.

И така, замислих се дали изобщо си е струвало да легализирам присъствието си в Полша- може би трябваше да изчакам да си намеря работа, след което да кандидатствам за разрешение за престой.

И едно предупреждение: в никакъв случай не си правете снимки в сградата на администрацията, защото излизат на тройна цена. Служителката ме върна за нови снимки, защото имало определени изисквания, които не съм спазил, и така платих 35 злоти (17 лв) за 4 снимки...




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. mikolaj - Няма такса
26.04.2013 17:19
Допълнение: оказа се, че не е трябвало да плащам такса от 340 злоти, защото съм гражданин на ЕС. Служителката, която е приела документите ми е явно некомпетентна. Сега ще трябва да попълня друга декларация и да си поискам парите обратно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383860
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031