Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2013 13:58 - Една полякиня в България
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 5713 Коментари: 2 Гласове:
7

Последна промяна: 27.09.2013 13:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Казват, че човек опознава дома си най-добре, гледайки го през чужди очи. Докато бяхме заедно с приятелката ми на ваканция в България, тя направи някои интересни наблюдения за неща, които най-вероятно нямаше да забележа. Разбира се, трябва и тук да кажа, че начинът на живот в Полша и България е доста сходен и е лесно за човек да се адаптира, премествайки се от едната държава в другата. 

Наблюдение 1: "Защо лекарката в тази частна клиника ти говори на "ти"", пита ме приятелката ми. За хората в Полша е съвсем нормално, както вече съм писал, да говорят на "Вие", и за тях е още по-неразбираемо, когато лекар ти говори така приятелски. Обясних й, че това е нещо съвсем обичайно в България. На какво се дължи това явление, няма как да знам. Дали този начин на обръщение идва от времето на социализма, или пък датира още отпреди Освобождението?

Наблюдение 2: "Как може да имате само една камина в апартамента си? В Полша никой не може да оцелее с една камина", казва приятелката ми, докато сме на гости на мои приятели. Те й отговориха доста директно: "В България ням
а как да оцелееш, ако имаш отопление във всяка стая". И това е точно така- в Полша се отоплява целият апартамент. Така е например у нас- имаме работещо парно дори в банята, като за това плащаме доста по-малко, отколкото бихме плащали в София.

Наблюдение 3: "Защо циганките-чистачки си седят в градинката, вместо да работят?", на което й отговарям: "те си почиват от почивката". Впрочем, предварително предупредих приятелката си за някои странни явления, свързани с циганите в България, като например масовото пресичане на улицата на нерегламентира
ни места, изпреварването на опашките, и, разбира се, лошата миризма. Не че в Полша няма цигани, но там те са малко по-"култивирани". И дори толерантен човек като приятелката ми се възмути, докато наблюдаваше бездействието на тези жени. "Но как те все пак говорят български, щом не са добре образовани", попита ме тя. Отговорих й, че по времето на социализма образованието им е било задължително и че по-големите говорят български без проблем, докато сега има млади цигани, които говорят по-лошо и дори не могат да пишат. 
С написаното за българските цигани нямам намерение да изразявам расистки преразсъдъци, а да подчертая явления, които правят лошо впечатление у напълно добронамерени чужденци. А истината е, че нашите цигани са далеч от интеграция заради нежеланието на нашите политици да решат проблема с тях. 

Другите наблюдения на моята приятелка бяха повече от положителни. Сега осъзнах колко хубаво море имаме, колко плодородни земи имаме (доматите в Полша нямат ниаккъв вкус, да не говорим за дините), колко е дълго лятото ни (вчера в Полша беше 8 градуса, а в България- 28), и така нататък... Според мен България е зеледелска страна и след 1989 г. трябваше да се наблегне на тази сфера, вместо да се правят излишни опити за спасение на предприятия, които нямат бъдеще... Докато Полша, макар и да не разполага с плодородна земя, все пак има много полезни изкопаеми и все още има големи работещи заводи. Няма нужда да споменавам, че леката промишленост е отлично развита и тя захранва не само местния пазар, но и съседните страни...


Това е краткото описание на един полски поглед върху живота в България. Няма да описвам многобройните каруци, които видяхме по пътя, или културата ни на движение по пътя (и съответно на пресичане). И изобщо няма нужда да говоря за цените- това е друга тема...



Тагове:   България,   култура,   полша,


Гласувай:
7



1. energywatch - Различията са много, и повечето не са лицеприятни за нас
27.09.2013 14:39
Спомням си, че по време на военното положение на Ярузелски, полските студенти в СССР вдигаха най-често тостове за "Солидарност"-та!

И често, често пееха Домбровски марш
(Jeszcze Polska nie zginеla,) където се казва

" Co nam obca przemoc wziela,
Szabla odbierzemy"

(всичко, което ни е взето със сила
със сабя ще си го върнем)

За разлика от нашето:

"Преклонена глава сабя не е сече!"
цитирай
2. tera - Ха :)
14.11.2013 10:05
Защо цитираш последното за преклонената главичка, а не примерно:
"Край Босфора шум се вдига,
лъскат саби, щитове..."

Не мога да разбера тази българска черта за самоохулване и пренебрежение към себе си и народа като цяло.
Има с какво да се гордеем пред света, не сме по-лоши от другите.
Хората са различни, това е положението.
Примерно най-дрипавите просяци, пред които нашите цигани са като баровци, видях миналата година в Будапеща. Да се чудиш откъде са се появили там и то в такова окаяно състояние.
Но най-грозното в България е мърсотията по улицата, рожба на криворазбраната демокрация. София преди да се демократизира беше много чист град, сега е направо ориенталски. А като добавим и негрите, които са се "заселили" сега около Халите, може да заприлича на африкански.
Глобализация му се вика на това... в Австрия е пълно с араби и арабки с бурки, също и в Германия. Стана обичайно по Немско бели баби да бутат колички с внучета-мулатчета, абе изобщо...
А колкото до културата на пресичане - в Лондон всеки си пресича както иска, а и не само там. Май само в Германия си чакат стриктно по светофарите.
Както и да е - и поляците не са цъфнали, та вързали, за да ни търсят кусури... :) Това е на майтап! Доста поляци ходят да работят по Германия, което им вдига стандарта.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383759
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031