Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.12.2014 21:49 - Полска Коледа - част 2
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 6100 Коментари: 3 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Преди 2 години написах впечатленията си от Коледа в Полша. Бих казал, че след три поредни коледи, изкарани в домашна обстановка, вече се откроиха някои разлики по отношение на Коледа в България.

Като цяло, разликите не са толкова големи, нито шокиращи. Става дума за детайли, които говорят много за манталитета на дадения народ. Струва ми се, че под западно влияние Коледа се празнува по един и същ начин както в България, така и в Полша. И на двете места например присъстват традиционните елха и Дядо Коледа- два елемента, които някога не са били част нито от българската, нито от полската Коледа.


Убедих се, че нашата коледна трапеза е доста по-вкусна. Вероятно моето усещане се дължи на навика ми да консумирам българска храна. И все пак трябва да знаете, че нашата храна (или по-точно-балканската) е доста по-вкусна!!!

На Бъдни вечер- на полски се нарича Вигилия, бдение- се сервират 12 постни ястия, включително риба (която за католиците не е месо).


image



Някои от ястията са следните:

-руска салата (ние я наричаме така, но май се оказва, че салатата си е чисто полска)

-маринована херинга- не ми допада това, че е полусурова ;)

-шаран- супер риба!!! Задължително присъства на Бъдни вечер и Коледа.

-маковиец- кейк с малко мак (откъдето идва името му)

-пие се и нещо като компот, само че солен- barszcz z uszkami


На Коледа се добавят и други ястия:

-пиероги с месо- горе-долу бива

-крокети с месо- изобщо не ги харесвам

-бигос- печено кисело зеле с наденица- препоръчвам!

-голомбка- нещо като сарма, само че сместа в сармата няма вкуса на нашата сарма


Предполагам, че в различни региони се приготвят различни ястия. Вероятно някъде добавят и журек- страхотна супа!, както и друг ястия. При всички случаи, друго с е човек да похапне баница, тиквеник, сарми, боб, пита... Ех, през цялото време си мслех колко много ни липсват нашите гозби...


Да обърнем малко внимание и на традициите извън храненето. Вечерята на Бъдни вечер започва с разчупване и раздаване на малко късче oplatek.

pl.wikipedia.org/wiki/Wigilia_Bo%C5%BCego_Narodzenia#mediaviewer/File:Oplatki.w.koszyczku.jpg

Всеки раздава на всеки по едно късче и пожелава по нещо. След това се сяда на трапезата. За разлика от нас, където обикновено първо се започва със салата, а след това следват по-тежките ястия, поляците веднага се заемат с храната. За 15-20 минути половината храна беше изядена под смаяния ми поглед. Последва ритуала по раздаването на подаръци (нямащ нищо общо с полската традиция). Песни и танци нямаше. Телевизорът беше изключен.

Вечерта приключи бързо. На другия ден имахме гости по обед. Трапезата бе приготвена рано-рано. Добавени бяха ястията с месо (освен рибата). След като гостите си тръгнаха, родителите на приятелката ми включиха телевизора и започнаха да слушат коледни песни.

Може би тук е най-голямата ни разлика с поляците. Те имат изключително много коледни песни- някои са народни, а други са църковни. Тук слагам линк към две коледни песни, които смятам за прекрасни. Насладете им се.


Честито Рождество Христово и весели празници от мен!


https://www.youtube.com/watch?v=4urEpOPlhhYtch

https://www.youtube.com/watch?v=hOL47riSjZswatch











Гласувай:
6



Следващ постинг
Предишен постинг

1. germantiger - ;)
29.12.2014 07:31
Руската салата е ФРЕНСКА САЛАТА "ОЛИВИЕ" - просто детайл
цитирай
2. lzl - :)
29.12.2014 21:24
Честито Рождество Христово :)))
цитирай
3. ypishtiyski - :)
16.04.2015 16:52
Здравейте, за едно сте прав, нашата кухня е по-вкусна от тяхната, но при нас последните 20 години до такава степен е паднало качеството на всичко, че ми се повръща от това което се предлага като продукти и подправки в магазините, пък и повечето не са с български произход.
За трядициите в Полша, си мисля че е според семейството и не трябва да се драматизира чак толкова, храната е разнообразна и зависи само от вкуса на човека, поносимостта и на това колко Ви се адаптира организма.
Ако след 3 години не се е адаптирал надали ще стане скоро и може би да помислите за някакво разнообразие :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385565
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930