Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2015 18:55 - Етикет на хранене в Полша
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 3817 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
С времето забелязвам разликите в начина на хранене в България и Полша. Тук бих искал да предупредя всички наши сънародници, които имат път към Полша или пък приемат поляци на гости какво ТРЯБВА и какво НЕ ТРЯБВА да се прави на масата.

1. Поляците се хранят бързо- в началото ви се струва, че са прегладнели и се нахвърлят върху плячката (храната). Не, не е така! Просто в Полша хората предпочитат да имат повече време за работа. Дългите обеди или вечери тук са нещо немислимо.

2. Вилицата през цялото време се държи в лявата ръка- нещо, което поляците учат от малки. При сервиране на ястие то не се нарязва на парчета и след това изяжда (както често правим у нас). Вместо това, храната се нарязва хапка по хапка- държиш вилица в лявата ръка и нож в дясната. Ако в ястието има нещо, което не може да се забоде с вилица, се използва нож- с негова помощ въпросната храна се поставя върху вилицата и се изяжда. Този етикет на хранене съществува във Франция, Германия и Англия, но в България не съм го забелязвал. Всякакъв друг начин на хранене се приема за невъзпитан- все едно да се храните с пръсти.

3. Вилицата и ножът не се оставят "облегнати" на чинията- след като свършиш с храната, ги оставяш в чинията. 

4. Хляб се яде най-вече със супа. В някои случаи е възможно изобщо да не ви сервират хляб- трябва да си поискате. Ако решите да хапвате хляб с ястие от картофи или ориз, бъдете готови да ви изгледат странно. 

5. При поръчване на чаша вино имайте предвид, че ще ви налеят 100 мл. Цената се отнася не за пълна или попупълна чаша, а именно за 100 мл.

6. В края на обеда/вечерята се пие чай, по-рядко- кафе. Ако откажете да пиете което и да е от двете, пак може да ви изгледат с учудване. Имайте предвид, че в Полша чай се пие често. Ако имате гости от Полша, пригответе им чай, а не минерална вода. 

7. В ресторантите рядко има оцет или олио на масата. 



Разбира се, най-важното правило е да правите това, което правят другите- тогава вероятността да сбъркате е по-малка. 

Смачнего!- Добър апетит!


Тагове:   етикет,   маниери,   хранене,   Полша,


Гласувай:
5



1. germantiger - ...
23.10.2015 22:30
Прочетох всичко и го сравних с моя начин на хранене на обществени места и се радвам, че не забелязах много разлики.

Първия ми сблъсък с храна в чужбина за продължително време на едно място беше, когато бях 15-16 годишен първо в Чехия в Прага и после в Либерец и там бълкгарската група от възрастни хора, аз бях най-младия тогава юноша, та българите бяха изумени и ОБИДЕНИ (?!) аз не бях, зщао чехите не сервират хляб.

После чехите (които всъщност бяха сервитьорки чехкини и то красавици), донесоха хляб който беше вътре в ястията и запарен да го нарека - това още повече обиди (?!) масата българи в групата ни, аз отново въпбще не бях обиден вероятно защото като видя светли хора (тогава за първи път в живота ми) не мога да обиден за нищо ;)

Това с хляба намира обяснение в твоя постинг
цитирай
2. mikolaj - Съгласен
24.10.2015 10:00
Да, нека някой да не си помисли, че това е заради лошо гостоприемство- хляб се яде по-рядко. По същия начин, ако ти дойдат на гости в България и им предложиш минерална вода, ще се обидят.

Забравих да добавя нещо важно- на нас изглежда просташко, но при тях (както и в немскоезичните страни) е прието да си издухваш носа на обществени места. Това се случва и край масата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385760
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930