Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2014 18:19 - Съветската окупация на Полша- 75-та годишнина
Автор: mikolaj Категория: История   
Прочетен: 6973 Коментари: 9 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
На 17 септември 1939 г. вече несъществуващата на практика полска държава понася нов, и то доста неочакван удар- Съветската армия нахлува в източните й територии, на терена на сегашни Беларус и Западна Украйна. Границата, договорена между Хитлер и Сталин преминава покрай Лвов и Брест.  Полското правителство, временно настанило се в Люблин  (недалеч от сегашната граница с Украйна), бяга в Румъния. На окупираните от СССР територии се въвеждат принципите на социалистическата икономика- създават се колхози, отнема се имущество, национализират се фабрики. Хиляди полски офицери са арестувани. Те НЕ ОКАЗВАТ НИКАКВА СЪПРОТИВА. Част от тях по-късно са разстреляни край Катин през 1940 г.

Съветската армия нахлува в Полша под предлога, че освобождава народа от буржоазния гнет. Тя не е посрещната радушно, но съпротива на практика няма. Ситуацията е таква, че в този момент поляците разчитат единствено на западните си "съюзници."


За разлика от окупираните от нацистите територии, в източната част на Полша (или това, което е било Полша до преди 1 септември 1939) агресията и репресиите са по-малки, но не и отсъстващи. Докато нацистите въвеждат редица ограничения пред поляците и ги третират буквално като слуги, то Сталин започва кампания по извозване на стотици хиляди души към Сибир. Отношението към евреите е доста различно, защото повечето евреи предпочитат да сътрудничат на съветската власт.

След нападението на нацистка Германия срещу СССР на 22 юни 1941 г. Сталин променя отношението си към поляците. Много от тях са освободени от каторга. Създадена е Народна полска армия, състояща се основно от комунисти или от хора, повярвали в добрите намерения на Сталин. В крайна сметка именно тази армия заедно с напредващите Първи Украински фронт и Първи Беларуски фронт, отблъскват нацистите от полските територии.


На тази дата трябва да си припомним, че Съветският съюз не е само победител във Втората световна война, но също така в продължение на 21 месеца е партньор на Нацистка Германия. Разбира се, двете държави сключват Пакт за ненападение (за разлика от Тристранния пакт, който е нападателен по характера си), но именно договрът, подписан на 23 август 1939 дава картбланш на Хитлер да атакува Полша, след което да започне офанизва на Запад.

Покланям се пред жертвите, които Съветският съюз е дал в борбата с нацистка Германия, но в същото време не бива да забравяме за избитите без съд и присъда полски военни и интелектуалци, както и стотиците хиляди депортирани хора. Според мен, истината трябва да се казва, колкото и да е неудобна. Защото вина за Втората световна война имат много държави и много управници, като започнем през Версайската система и стигнем до Мюнхенското споразумение. ЕДИНСТВЕНИЯТ НАЧИН ДА ИЗБЕГНЕМ ПОВТОРЕНИЕТО НА ТОЗИ КОШМАР Е ДА КАЖЕМ ИСТИНАТА, И ДА ЗНАЕМ ИСТИНАТА. Без да провокираме омраза, без да се иска отмъщение за някого.


Много поляци днес сравняват нахлуването на СССР в Полша с войната в Източна Украйна. За мен такова сравнение е неправилно, защото както вече описах, Сталин депортира стотици хиляди хора, а десетки хиляди са избити. За съжаление обаче емоциите властват, и много хора днес са лесно податливи да бъдат настроени срещу Русия, сравнявайки я със Сталиновия Съветски съюз. Надявам се повече хора да се замислят какви бяха причините за Първата световна война, защото те не бяха много по-различни- омраза и шовинизъм, дирижирани от управници и медии... И някой, който ги е манипулирал в сянка.




Гласувай:
5



1. germantiger - И при друг потребител коментирах това
17.09.2014 22:45
Хубаво е поляските шлюхи да се сещат и друго - от 1945г. те заграбиха германските земи в Пройссен, Помераниен, Шлезиен и "в частност" родината на майчиния ми род - селището Льотцен (дн. Гижицко).

Много хубаво, че Полша чества тази дата, но много лошо, че днешна "германия" не почита датите в които Полша изсели милиони германци след края на ВСВ.

Иначе казано - да споменаваш кога друг те е газил е разбираемо, да признаеш кога поляк е газил друг е достойно - това достойнство на поляците органически им липсва!
цитирай
2. mikolaj - Трудно...
18.09.2014 00:19
Тайгъре, решението за изместването полската граница на запад е на Сталин. Мислиш ли, че на два милиона поляци им е било добре да напуснат родния си дом след Потсдам 1945?

Естествено, че няма да искат да върнат на Германия нито Бреслау, нито Данциг, нито Штетин, защото и на поляците никой няма да им върне Вилнюс или Лвов.

А че има поляци, които говорят за това (поне по форумите)- има, и то немалко. Хората си признават, че това са били населени с немци земи.
цитирай
3. mikolaj - Между другото, защо все се захващаш ...
18.09.2014 00:21
Между другото, защо все се захващаш с поляци и руснаци? Кога французите ще върнат Елзас на Германия?
цитирай
4. germantiger - Поздрави
18.09.2014 19:34
Решението за преместената граница НЕ Е НА СТАЛИН, а на СТАЛИН, ЧЪРЧИЛ И РУЗВЕЛТ, ОТДЕЛНО ИМАМ В КНИГА РАЗГОВОРИЪЕ С УЧАСТИЕТО И НА МИКОЛАЙЧИК.
Ще рече - не пиши всичко на Сталин, спомени и другите грабители или отмъстители.

ПОЛЯЦИТЕ ПРЕДИ РЕШЕНИЯТА НА ПОБЕДИТЕЛИТЕ ЗВЕРСКИ И ОХОТНО ИЗСЕЛВАТ И ИЗБИВАТ ГЕРМАНЦИ - за това книги бол, разбира се неизвестни за света, но досататъчно документални и конкретни.

И още нещо - ако споменеш кой първи ударил итн - това писах и при друг - PARASOL:
Така де, прав си - дошъл Аспарух тук пък после византийците справедливо намачнали българите за почти 2 века. "Па" вярно си е и друго - ударил българина първи в Първата Световна - е значи справедливо са му взели българското победителите - нали така парасоле - желязна логика, но и за българското я прилагай и разбирай.

Иначе хубаво е да ти направя разликата между отмъщение и справедливост - справедливостта не е отмъщение и реванш, не е "връщане". А именно отмъщение правят поляците - ще рече ПОЛЯЦИТЕ ДА НЕ СЕ ЧЕШАТ ЗА ДОБРИ - ТЕ СА СЪЩИТЕ КАТО ДРУГИТЕ, НЯМА ДОБРО И ЛОШО - ИМА СИЛНО И СЛАБО.

ОТМЪЩЕНИЕТО ПОЛСКО НЕ Е СПРАВЕДЛИВОСТ и след като то е отмъщение - оттук-нататък позата на жертва и добро момиче полско отива по дяволите соле.

P.S.
Прощавай за Елзас - ти посока ли ще ми задаваш друже в търсенията, въллненията и дописките ;)
цитирай
5. germantiger - За да съм ясен, макар достатъчно да съм по-горе:
18.09.2014 19:51
Нека поляците почитат случая в който са били жертва между нацистка Германия и съветска Русия.

Нека обаче германците почитат изселването и избиването на милиони от тях именно от полаците, чехите и руснаците.

Така ще е справедливо за престъпленията на всички замесени в конфликта.

Има престъпление - има и почит за жертвите:

- има подялба на Полша и ликвидиране на държава - да има помен послеки
- има заграбване на германски земи от поляци и руснаци след 1945г. - да има помен и за това

ТАКА ЯСЕН ЛИ СЪ, ЗАЩОТО СПРАВЕДЛИВ БЕЗ СЪМНЕНИЕ СЪМ!
цитирай
6. shtirlic - интересно
19.09.2014 09:21
а с какво ще сравним нахлуването на Полша в Чехия на 1-ви октомври 1938г ?
цитирай
7. germantiger - ...
19.09.2014 12:33
Щирлиц е напълно прав в коментара си, пропуснахме този ДЕТАЙЛ! Пропускаме и други "детайли" - ПОЛСКИТЕ НАХЛУВАНИЯ след ПСВ в германските земи (опазени единствено от германските фрайкорпси), не само борбата им с руските болшевики в поредица сражения.
цитирай
8. mikolaj - Несравнимо е
19.09.2014 19:19
Нахлуването в Заолжие през 1938 днес се окачествява като вина на тогавашното правителство начело с Бек.

Даже в моето градче (някогашен Йолз) сега има изложба, посветена на ВСВ. Една от снимките е наречена "Завладяването на Заолжие". Така че тук за това се говори, бъдете спокойни.

Съгласен съм, че отмъщението никога не е добро. Но аз тук няма да говоря за принципа "Ти първи започна". По-скоро за 8 млн избити полски граждани (вкл. евреи, беларуси, украинци, немци-комунисти), сринатата Варшава. Е, Тайгъре, защо пак почваме тази тема- нацистите са иззвършили много жестокости спрямо поляците. Не можеш да сравняваш двете неща. В крайна сметка, не Берлин беше сринат и не 8 млн немци бяха избити от поляци, нали?


Съгласен съм за Червената армия, но ако имаш възражения, насочвай ги към техните "фенове". Съгласен съм и за несправедливо изгонените германци, но пак повтарям, че там Полша не е имала дял във вземането на решение. Никой не е искал да напуска Вилнюс и Лвов, но са ги прогонили.
цитирай
9. germantiger - Полските жертви във ВСВ аз знам, че са определени на 6 млн., не 8, но не в това е въпроса
20.09.2014 07:38
аз въобще нямам спор с теб кой повече е патил - исторически полша е повече страдала от руснаци и германци, отколкото те от нея и ЗА ТОВА НАПИСАХ - НЕКА ВСЕКИ СИ ПОЧЕТЕ ЖЕРТВИТЕ, НО ПУТКИТЕ НА ЗАПАД ОТ ВАС НЕ ЧЕСТВАТ ТОВА НА ДЪРЖАВНО НИВО И ПРЕД СВЕТА КАКТО ТРЯБВА ДА ГО ПРАВЯТ - С ФИЛМИ, С PR И ЧУТОВНО - КАКТО ГО ПРАВЯТ ДРУГИТЕ, нали така го правят у вас (защото знам как го правят в полша от първа ръка), защото знам как го правят в русия, но така не го правят в путландия.

Примерно за варшавското възстание няма две мнения - идиотия на сс и то не на войскарските сс, а на бах-зелевски и дирлевангеровци, отделно за политиката на райха да се погерманчи и изсели голяма част от западна полша също няма спор, никога не бих оспорил това.

впрочем единствените славяни срещу които явно е провеждана политика на изселване и заграбване на земи от германия - са именно поляците през всв. чехите никой не ги бута, а руснаците които реват дават жертви не поради тази политика на райха а поради бол други причини на първо място.

С "две думи" - исторически престъпленията на германци срещу поляци спо9ред мен са повече отколкото от поляци срщеу германци - в това нямаме спор. Иначе мисълта ми си я разбрал и повторил в лс чудесно, друг е въпроса, че аз не мога да намеря мярката и да я изразя прецизно и за двете страни, а акцентирам само на моята.
цитирай
10. germantiger - Мисълта ми е
20.09.2014 07:40
Когато единия признае правотата на другия - може да има помирение.

Днес има вина само за германците

Днес само другите почитат своите

Днес само другите пропагандират своята истина

Германците национално мълчат като п....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385721
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930