Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2013 11:30 - Неонацизъм в Полша
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 3282 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Появата на неонацизма в Полша е необяснима от гледна точка на факта, че страната понася огромни щети, нанесени от нацистите през Втората световна война. Днес те се изчисляват на стотици милиарди долари. От друга страна, има 2 възможни обяснения за това:

 

1. Както във всички други бивши членове на Съветския блок, и в Полша преобладава разочарование от прехода към демокрация, което засилва настроенията в посока на антиглобализъм и ксенофобия.

2. Омразата към Съветския съюз и комунизма при някои хора води до изпадане в другата крайност- неонацизъм.

 

Според различни сайтове действащите хардлайнери-неонацисти тук са около 2000. Това не е голям брой за страна с население от 38 млн души, така че според мен този процент е напълно нормален. Има обаче различни организации и партии, които изповядват идеали, близки до тези на нацизма. Тук ще разгледам една организация- Национално-радикалният лагер (Oboz narodowy-radykalny, www.onr.h2.pl). Организацията е наследник, както членовете й твърдят, на революционни движения от 19 век. Официално е установена през 1934 г., но е забранена само няколко месеца след това. По време на съветския режим е разпусната. Действа отново от 1993 г.

image





Ето някои от идеологическите й принципи:

 

«Членовете на ОНР се застъпват за традиционен модел на семейството, против девиацията и дегенерацията, за йерархичен модел на обществото против егалитаризма, за националната държава против космополитичното обединение, за сътрудничеството против атомизацията на обществото и отчуждаването на индивида».

 

(отговор на въпрос дали организацията е фашистка) «За нас най-важната ценност е Нацията, а тя, както знаем добре, може да съществува и без държава. Фашистката или нацистката система се опира на силната държава, нещо, което ние отричаме. Фашистката и нацистката система са продукти на левицата. Тази система често воюва с Църквата, защитава интересите на бюрокрацията или на партията пред тези на нацията. За нас най-важни ценности са Бог, Чест, Родина, Традиция, Семейство, а не държавата или партията.

 

(отговор на въпрос защо членовете на ОНР използват нацисткия поздрав) «Членовете на ОНР не се поздравяват, използвайки хитлеристкия поздрав, а вместо това използват един традиционен европейски поздрав, наречен «римски поздрав». Дланта, която е вдигната нагоре за поздрав във връзка с думите «Да живее Велика Полша», има очевидно антихитлеровска история.»

image

 

ОНР, както и други организации на 11 ноември (националният празник на Полша) всяка година организират марш по улиците на Варшава, като в последните  години там има сблъсъци с представители на леви движения. Националистите скандират «Да живее католическа Полша», Национал-социализъм», «Спрете еврейската окупация».

През 2011 г. маршируват 20 000 души, а в слъсък с тях влизат 2 000 комунисти и анархисти от Полша, Германия и Испания. Интересното е, че полските националисти са подкрепяни още от унгарски, словашки, сръбски, украински, и дори литовски (двете страни са в недобри отношения заради националните малцинства). Не ми е ясно по каква причина подкрепят идеята за сръбско Косово. Друг интересен въпрос е дали биха марширували редом с руски националисти.

 

Разгледаният от мен пример показва, че в ОНР има хора, които ясно разбират, че организацията им е неонацистка, но предпочитат да крият този факт или просто изопачават истината. Тук не искам да изразявам лична оценка и да заявявам, че неонацизмът е «лош». По-скоро се опитах да покажа, че в Полша има неонацисти и че те имат двойствено отношение към Германия: от една страна, не харесват немците и се борят всячески да ограничат правата на немското малцинство (например в Ополе), а от друга страна, се снабдяват с нацистки артефакти от немските си «колеги».





Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. balgarski7vinarki - евреите са причината
20.04.2013 11:49
иначе за какво да се прави нацизъм?
цитирай
2. sturmmann - Никак не е чудно, че има поляци на...
20.04.2013 12:24
Никак не е чудно, че има поляци националсоциалисти. Все пак националсоциализма е една система, алтернативна на демократическата и комунистическата, която най се доближава до природните закони.

Не е истина, че националсоциализма слага на първо място държавата, това го прави фашизма, а националсоциализма слага на първо място народа, затова и заради други неща, днес няма особено много фашисти по света, а основно националсоциалисти.

88!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383765
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031