Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.12.2013 00:25 - Затвореният кръг на мафията- нов филм-шедьовър
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 2110 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
През 2013 г. излезе полският филм "Затворен кръг" (или може би "клика") -UKŁAD ZAMKNIĘTY. Според авторите му той се основава на исторически факти. Филмът се фокусира върху проблема за корупцията на висшите етажи на властта в Полша през 90-те години. Главният герой е прокурор, който някога е направил кариера чрез доноси, а сега се опитва да изнудва богати хора за собствена облага. Сега той е решил да съсипе наскоро основана компания с цел да придобие 51 % от акциите й, като негови съсобственици ще бъдат друг прокурор, както и един министър. Повдигнати са абсолютно изфабрикувани обвинения- за пране на пари (напълно недоказано), за придобиване на земя под пазарната цена, за притежание на незаконен софтуер (?). Единият от собствениците бива пребит на няколко пъти в ареста, за да бъде принуден да продаде акциите си. Други 2 мъже биват арестувани в дома си от барети по много брутален начин- може би най-силната сцена във филма. Те опират дуло в главата на 5-годишно момиченце, което се напикава. Насилието и лицемерието присъстват в целия филм, проокирайки въпроса: "В каква държава живеем?"

Линк към трейлъра:  http://www.youtube.com/watch?v=5iDaSsJ9QLE



Няма да разказвам края на филма, защото е по-добре да го гледате, когато имате възможност. Разговарях с приятелката си доколко филмът отразява реалността в Полша. Казах й, че според мен сюжетът не е достатъчно добре изпипан и има моменти, които явно са изпуснати- например една телевизия се интересува от случая и започва свое разследване, до момента, когато шефът й бива пребит. Странното е това, че пребит не бе журналистът, разследващ делото. Заявих това на приятелката си, която сподели, че в Полша все пак има независими журналисти, които предоставят материалите си на специална телевизия, която не ги подлага на цензура. Поставих това под съмнение, заявявайки й, че щом един министър е намесен, няма как той да не си поръча медийна атака срещу този, когото си е нарочил. Във филма има и други недостатъци, но това е само мое мнение.

Важно е да се спомене, че прототипът на този прокурор все още е на работа и е напълно недосегаем. Имаше и опити за предотвратяване появата на филма, който уж изкривявал истинската представа за работата на институциите. Сценаристът на филма излезе с отворено писмо, заявявайки, че описаните събития са фикция и че филмът не е базиран на конкретен случай (става дума за дело срещу компания в Краков).  За щастие, тази кампания срещу "Затворен кръг" само увеличи интереса към него. Това е филм, който горещо препоръчвам- лесно и бързо ще припознаете нашенски действащи лица!



Тагове:   мафия,   Полша,   кино,


Гласувай:
5



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385416
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930