Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.11.2014 13:16 - От ура-патриотизъм до национален нихилизъм
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 3356 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 18.11.2014 13:21

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Все повече се открояват две тенденции в обществото ни, които си проличаха ярко в последните дни. Можем да ги дефинираме като ура-патриотизъм и като национален нихилизъм. Това са две крайности, които, уви, увличат все повече хора.

Да започнем с дефиниции:

-ура- патриотизъм- това е идеята, че "нашият народ е най-великият", че "ние сме дали много на света", че "ние винаги сме най-красиви и най-умни".

-национален нихилизъм- отричане на всякакви постижения на български творци, спортисти, учени; поддържане на идеята, че "ние никога не сме допринесли с нищо за европейската цивилизация". Тук влизат и редица сравнения между "европееца" и "българина", с акцент върху просташкото и цинично поведение на последния.


Както всяка друга крайност, тези две в един момент достигат до собственото си отрицание заради абсурдните си твърдения. Ура-патриотизмът очерня всички други народи- и най-вече нашите съседи; набляга се на това как "всички са ни клали". В един момент се стига до извода, че нашата история всъщност не е била велика, а просто един низ от кървави събития, при които.... нашият народ е бил постоянно клан.

Националният нихилизъм пък стига дотам да твърди, че "истинският европеец" не е патриот. Дават се примери със САЩ, където етноси и религии съжителстват нормално. Говори се за "възпитаните немци, британци и французи". 


Въпросът е много сложен, но може да се изтъкне, че и двете нагласи са погрешни. Ура-патриотизмът греши в това, че предпочита да подчертава негативното, вместо да наблегне на това, което е добро. Вместо да разказва за нашите традиции, за нашата история, той се концентрира върху един исторически период, който причинява колективна травма на целия ни народ. Османското иго все още формира призмата, през която гледаме света. Това е погрешно, доколкото ни виктимизира, т.е. създава постоянното чувство, че сме жертви. А жертвата е пасивна и нищо не зависи от нея. Виждаме какъв е резултатът от това днес.

Националният нихилизъм греши, доколкото противопоставя "европейското" на патриотизма. Навсякъде в Европа хората се гордеят с историята на своя народ. Всеки народ е дал нещо на света- вярно, някои са дали повече, а други- по-малко. Но все пак са дали. Чувството на национална гордост се среща и във Великобритания, и във Франция. В Германия не толкова, но знаем причината за това. То това е съвсем друга тема- аз лично не съм съгласен на цял народ да се налага чувство на вина заради нещо, което негови предци са извършили...



Не бива да се забравя един друг факт. Трудно при нас може да се формира умерен патриотизъм, т.е. такъв, който не се базира на ксенофобия и омраза. Ние живеем на Балканите, за съжаление заобиколени от държави, които имат своя специфичен прочит на историята и своя национална доктрина. Всички балкански народи изкривяват исторически факти така, както им е угодно. В този смисъл, дори когато човек се опита да направи реалистичен прочит, този негов опит може да се използва от ура-патриотите в съседни държави, така че да утвърди тяхното изкривено виждане за история. Например ако български историк признае, че по време на Балканската война е имало процес на насилствено покръстване на помаци, то този факт веднага ще бъде използван от турските историци, които се стремят да докажат, че Балканската война е била... геноцид срещу Балканските мюсюлмани. Проблемът е този, че всеки реалистичен прочит бива отново и отново изкривяван така, както е угодно на някого. Един наистина обективен прочит на историята, така както е в Западна Европа, все още е невъзможен. Затова и не бива да бъдем така критични към българския народ.

Но не си мислете, че само на Балканите е така. Поляци и литовци в момента също имат подобен проблем, защото някога са имали една държава- Жечпосполита. Литовските историци твърдят, че някои от големите постижения на полската държавност се дължат на литовската подкрепа. Накратко, без литовските рицари, Жечпосполита никога нямаше да достигне огромните си размери от 16 и 17 век.  В Полша е обратното- като цяло, литовското участие се маргинализира. А ако добавим прочитите на беларуси и украинци, нещата стават още по-объркани.  За тях, в крайна сметка, поляци и литовци са били окупатори. Така че в този регион също е трудно историята да се изучава обективно.


Все пак, за разлика от нас, в Полша няма толкова сериозни прояви на ксенофобия. Рядко ще се чуят скандирания против немци, руснаци или украинци. Вярно е, има силни неонацистки организации, но общественото мнение като цяло рядко изразява ксенофобия. Мога да твърдя това, доколкото следя полски форуми. Но нека не забравяме, че националните малцинства в Полша са едвам 2 % от населението й, и че основната религия е християнството, при това под формата на католицизъм- над 90 % от полските граждани са католици. Не е странно, че ксенофобията в една хомогенна етнически страна e рядкост.


Изводът от всичко това е, че имаме моралното право да обичаме родината си и да помним нашите велики предци, но не бива тази обич да се базира на омраза към чуждото. Затова трябва да помним нашите история и традиции. Колко млади българи днес могат да танцуват хоро и знаят български народни песни? Или гледат български филми, четат български автори? Трябва младите хора да се възпитават в такова родолюбие, което да поддържа националната памет, без да се основава на омраза.



Гласувай:
5



1. germantiger - ...
18.11.2014 15:41
Честен, ясен и истинен постинг.

Лаконично и според мен много точно и разбираемо за четящите си предложил своята позиция, която до голяма степен се покрива с моята.

Поздравления за чудесния постинг!

Дано повече го прочетат и помислят.

Мисля, че си пропуснал или не си споменал още нещо - в тези дни, аз забелязвам и хора-"център", такива които НЕ са нито едната, нито другата крайност, вярно не са много, но мисля че ги има (дано не греша).
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 383869
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031