Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.01.2016 21:34 - Дали Качински е полският Орбан?
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 1160 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Медиите ни като цяло мълчат за случващото се в Полша, а всъщност моментът е много важен. Дошлото на власт през октомври правителство на партията "Закон и правосъдие"- популярна у нас като "Право и справедливост", което обаче не е точният превод- предприема редица реформи, които вече предизвикаха критиката на ЕК и Берлин. Какво се случва?

Партията, която за по-кратко ще наричам ПиС, защитава идеите за силна държавна намеса в бизнеса и за утвърждаване на католическите ценности така, както те са интерпретирани от Католическата църква. Накратко, лява икономическа програма и дясна обществена такава. Позицията на ПиС по отношение на ЕС е сходна на Орбан- по-ограничена власт на Брюксел, повече независимост на отделните държави. ПиС защитават следните основни идеи:

-държавен контрол над бизнеса
-енергийна независимост- експлоатация на въглищните мини и отлагане въвеждането на ВЕИ
-подпомагане на млади семейства- конкретна мярка е предоставяне 500 зл (250 лв) на дете месечно.
-забрана на еднополовите бракове (действаща и в момента)
-забрана на абортите (действаща и в момента)
-прекратяване държавната субсидия за ин витро (все още действаща)


За да могат по-лесно да прекарат реформите си, ПиС са се насочили към следните 2 области:

-правосъдие- прекратени бяха мандатите на 2 съдии от Конституционния трибунал (нещо като нашия КС, но с повече правомощия). 
-медии- обществените медии ще бъдат под правителствен контрол. В знак на несъгласие шефовете на ТВП1 и ТВП2 (национални телевизии) напуснаха, а по Първа програма на националното радио пускат химна на Полша на всеки кръгъл час.

Идеята на Ярослав Качински е промяна на конституцията, даване на по-големи правомощия на президента (нещо като преминаване от румънски към украински вариант), отстраняване от властта и обществените институции на всички "комунисти".


И тук идва спорният момент. За Качински "комунисти" са всички, които са седяли на кръглата маса през 1989, приемайки предложенията на Комунистическата партия за реформи. Сред тези "комунисти" се оказват дори хора, лежали в затвора по соц време. Затова и идеите за реформа на ПиС са посрещнати "на нож" от много някогашни дисиденти.


В едно друго отношение обаче ПиС твърдо се различават от Орбан. Това е враждебната им позиция спрямо Москва, както и силната позиция в полза на НАТО.  Предполагам, че по тази причина нашите русофили не дават за пример Качински, въпреки че той отговаря на идеалите им, с оглед на споменатите по-горе точки.


Като говорим за Москва, ключовата възможност за затопляне на отношенията е разследването на Смоленската катастрофа да бъде предадено в ръцете на полската прокуратура. В момента всички материални доказателства се намират в Русия. Колкото и да е странно, възможно е едно подобно отношение от страна на Путин да му спечели нов съюзник в Европа.


Как реагира ЕК? Засега заплашва Варшава с налагане на сериозни санкции. Опозицията в Полша вече организира няколко митинга "в защита на демокрацията". Изглежда, че положението ще става все по-сериозно с опитите за промяна на конституцията. Възможно е Полша да се окаже притисната от Путин, от една страна, и Брюксел, от друга. Интересно какво би се случило тогава. При всички случаи, скоро смяна на статуквото няма да има, защото ПиС имат пълно мнзинство (52 % в Сейма), а следващите важни избори са чак през 2018 (местни избори).



Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385630
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930