Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.02.2018 13:14 - Що е то консерватизъм в Полша?
Автор: mikolaj Категория: Политика   
Прочетен: 1298 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 01.02.2018 13:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Напоследък виждам любопитни опити за пренасяне на практики от други страни у нас. Не, не говоря за т.нар либерали. Изключително е интересен паралелът между българския и полския консерватизъм- ако приемем, че в България изобщо има такова политическо течение.

КАКВО Е КОНСЕРВАТИЗМЪТ В ПОЛША?

Това е доктрината, че традициите и традиционните ценности трябва да бъдат запазени- патриотизъм, католицизъм, задължително брачно съжителство, и други. Както виждате, връзката с католицизма е доста силна.


КАТОЛИЦИЗЪМ И КОНСЕРВАТИЗЪМ

Полша дълго време се е намирала между зоните на влияние на различни християнски деноминации- православие и протестанство. Въпреки че немците са католици в немалка част, то исторически те са възприемани от поляците повече като протестанти. Добавяйки старото съперничество с Киевска Рус, а след това с Руската империя, става ясно до каква степен католицизмът е участвал в самоопределянето на поляците. Затова и до днес полските националисти поддържат топли връзки с Католическата църква. Към това трябва да добавим факта, че най-голямата опозиционна сила по време на Полската народна република е била именно Католическата църква (в стари публикации съм писал, че религиозността на поляците не е спаднала дори по времето на ПНР). 


КОИ СА КОНСЕРВАТОРИТЕ?

Освен дейците на Църквата, към тях можем да причислим и партията Право и справедливост (преведено на български, това всъщност означава Закони и правосъдие), или т.нар. партия на Качински. Определяни като евроскептици и ултракатолици, ПиС предприеха различни социални мерки от 2015 г. насам. Намалиха пенсионната възраст, въведоха "данък банка" и "данък хипермаркет", въведоха специална програма 500 + за подпомагане на семейства с повече от 1 дете. Минималната работна заплата достигна 2100 злоти (около 1050 лв), като тя се увеличи с около 600 злоти по време на управлението им. Последната им интересна мярка бе забраната за пазаруване в неделя, по немски образец. Традиционно ПиС защитават миньорите и подкрепят енергетика, основана на въгледобив.

НАИСТИНА ЛИ СА КОНСЕРВАТОРИ?

Опозицията в Полша ги нарича "социалисти". С оглед на социалните и икономически мерки, както и на използвания език ("колониализъм", "експлоатация", "неравенство"), ПиС могат да бъдат наречени така. Наскоро те започнаха дори да говорят против западните инвестиции в Полша, смятайки, че те само... отслабват полската икономика. Така че терминът "консерватори" не отговаря съвсем на дейността им. В сравнение с републиканците в САЩ, мерките  на ПиС са чисто леви.


КАКВО ТОГАВА ИМ Е КОНСЕРВАТИВНОТО?

Връзката им с Църквата е доста важна. ПиС поддържат редица предложения на църковни дейци, като най-известното от тях бе пълна забрана на абортите. От доста години те се противопоставят на т.нар. от тях "джендър идеология", която фактически не присъства в Полша ( в Полша еднополовите бракове не са законни, а "трети пол" не е признат от закона; не съществува и "полово неутрално образование"). 
Не по-маловажно е отричането на методите ин-витро и изкуствена инсеминация, като ПиС се стремят да ограничат употребата им, смятайки ги за "грях". Държавните програми, финансиращи тези методи в Полша са прекратени. Допълнително се предлагат мерки за ограничаване на контрацепцията, както и премахване на сексуалното образование от училище (макар че то и в момента се нарича "семейно възпитание"). Тези мерки едва ли ще минат, но е факт, че са предложени.


КЪДЕ СМЕ НИЕ?

Нашият консерватизъм (в  политически план) е неясно формулиран. В резултат на унищожителните 45 години комунизъм, нашите традиции днес нямат почти нищо общо с тези преди 1944 г. В Полша, обратното, традициите са оцелели дори и през този период. Така се оказва, че полските консерватори просто продължават една линия, докато нашите тепърва трябва да я "конструират". 

Допълнителен проблем за политическия ни консерватизъм е либералният (точно така) манталитет на българина. Струва ли ви се възможно в България всеки ден да има демонстрации против аборта? Жените на плажа да не са по монокини, защото това е "неприемливо"? А струва ли ви се възможно държавните програми, финансиращи мерки за справяне с безплодието да бъдат прекратени под натиска на Църквата? Да, ние сме либерални, и когато се сравним с други общества, осъзнаваме прекрасно това. 

Копирайки практики от други страни, нашият консерватизъм няма да спечели нищо, а даже ще си спечели само насмешка. Важно е да се съобразяваш с културата на страната, в която си. Ако в България изобщо може да има политически консерватизъм, то той трябва бъде много по-умерен от полския. Иначе просто не би оцелял.






Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385400
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930