Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2013 12:54 - Красивият регион на Клодзко
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 3860 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 04.07.2013 12:59


 Клодзко е много подценяван от туристите, които идват в Полша. Разбира се, големите градове са за предпочитане заради своите забележителности, но и по-малките населени места са пълни с изненади.
Имах възможността да посетя градовете Клодзко (Klodzko) и Бистшица Клодзка (Bystrzyca Klodzka), както и малкото курортче Длугополе Здруй (Dlugopole Zdrуj) покрай един международен семинар. 

Трябва да започна от факта, че тази територия се намира близо до Судетските планини, и съответно- границата с Чехия. Преди Втората световна война тя е сменяла на няколко пъти владетеля си- от Бохемия, през Австрия, до Прусия и Германската империя. За щастие, архитектурата не е пострадала от това и забележителностите са запазени.

Започваме разходката от Длугополе Здруй, селце с около 800 жители, но пълно със санаториуми. На полски "здруй" означава място, на което има извор с лековита вода (нещo като чешкото "вари", или немското "бад"). Около Судетските планини има много курорти с лековита вода, както в Полша, така и в Чехия. До Длугополе се достига с регионален влак от Вроцлав на цена от 22 злоти (около 10 лв). Може да стигнете и откъм чешка страна, но трябва да слезете в близкото градче Бистшица.image

(Дом на здравето в местния парк)

В малкия парк на курорта можете да намерите Домът на здравето (в него се състоят някакви събития, като концерти и др.), малко езерце с патки, както и чешми с лековита вода.

image

Водата е малко кисела, но е доста полезна, съдържа много желязо. Полезно е да се пият 750 мл на ден от нея, но бавно, и най-вече на открито (не пред компютъра). 
Нощувките не са скъпи, може да намерите за 40 злоти (18 лв). Храните и напитките обаче са скъпи, защото тук няма големи супермаркети.


На 6 км северно от курортчето се намира Бистшица Клодзка, 12-хиляден град, разположен на няколко хълма. Центърът е малък, но компактен. Правят впечатление катедралата и няколко монумента на централния площад.

image


Леко отдалечавайки се от центъра, виждам прекрасна гледка- подредени цветни къщички, издигащи се над реката. Напомня ми малко на нашето Търново.

image


И така, разделяме се с Бистшица. Клодзко се намира на север, на около 25 км. Важен търговски център в  миналото, той е наричан дори "малката Прага". Струва си да е посетят местният музей (чийто интериор е оформен като лабиринт от тунели), както и крепостта. Входът за крепостта + лабиринт (това е истински лабиринт, за разлика от онзи в музея) е 18 злоти.

image

(гледка от крепостта)

image


(част от самата крепост)


Центърът на 30-хилядното градче е изпъстрен с къщи в бароков стил и пълен с монументи и статуи. 

image


Кулата на кметството (Ратуш) се извисява гордо над града.

image

image

(една от катедралите, извинявам се за лошото качество)

За съжаление, не успях да видя Францисканския манастир, както и Готическия мост- може би това ще се случи следващият път. Но Клодзко е очарователен малък и горд град!

И накрая ще се отправим към Судетските планини, към Национален парк "Шнйежник". Планините не са много високи, мисля, че най-високият връх е около 1400 м. Някои от върховете служат като естествена граница между Чехия и Полша.

В подножието на планината се наслаждаваме на дървени постройки- странноприемници, магазинчета и дори църква.

image

image


А ето тази църква се намира на един от върховете (около 900 м височина):

image

Пътят до църквата е лек, около 40 мин в нормален темп. Разбира се, има и по-тежък път, но нашите екскурзоводи така и не ни го показаха. Иначе, за който не харесва дори кратките преходи, си има автомобилен път :)

Струва си да се спомене и известният курорт Поляница Здруй, който видях само за малко, и то вечерта. Курортът е пълен с туристи и разполага с много хотели. Паркът е голям и пълен с прекрасни цветни градини, статуи и цветни фонтани. В града има дори увеселителен влак! И всичко там е създадено с внимателно планиране и с цел да достави естстическа наслада на туристите. Кога ще видя това и в нашата страна, в нашите курорти?


Надявам се, че днешната разходка ви хареса. Очаквайте скоро нови материали, но за кои градове- това е изненада :)
image


Тагове:   Полша,   клодзко,


Гласувай:
3



1. haralanov - Интересно
04.07.2013 13:11
Бил съм само веднъж в Полша и то през 1996г.
Впечатлен съм.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385734
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930