Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2015 10:29 - От какво можете да се разочаровате в Полша
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 4203 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Полша е доста по-развита от България страна, с много по-учтиви хора. Въпреки това, в Полша има неща, които могат да ви разочароват бързо, затова е добре да сте подготвени за тях, ако имате път към тази страна.


1. Замърсеният въздух- Полша е лидер по брой градове с най-замърсен въздух в ЕС. Някои от тях са Краков, Катовице, Битом. Въглищата са все още много важни за полската икономика, защото в Полша има много ТЕЦ-ове. АЕЦ няма, а зелената енергия е все още в началната си фаза. Но въглища се използват и от много домакинства, особено в по-старите сгради (от 50-те години и преди това). През зимата въздухът е пълен с въглищен прах; не можете да изнасяте дрехи на терасата (дори ако има слънце), защото могат леко да почернеят. През април поляците измиват терасите си от въглищния прах, натрупал се в рамките на 5-6 месеца. 



gosc.pl/doc/1467939.Smog-nas-dusi

Особено тежко е положението в Силезия (Шльонск), където има най-много мини, и съответно- ТЕЦ-ове. Бъдете готови, ако смятате да посетите този регион през зимата.


2. Опашките при качване на самолет/автобус/влак

Въпреки че поляците са много учтиви хора, забелязал съм едно много неприятно явление при тях. При качване на автобус, особено на евтините линии като Polskibus, при кеото някои от качващите се не са си закупили билети предварително, се струпва огромна опашка. Хората, обикновено млади и интелигентни, се блъскат, без да се съобразяват с това кой е бил преди тях. Но това не е толкова странно- хайде, в София го има същото. При качване на самолет пак се образуват огромни опашки, още на изхода, а след това и пред вратата, обикновено първата врата на самолета. А на слизане се случва нещо, което никъде другаде не съм виждал. Още в момента, когато колесниците докоснат земята, започва ... масово разкопчаване на колани. Хората застават в готовност да се насочат към багажа си веднага щом самолетът кацне. Във всички случаи досега, когато съм пътувал с поляци ( с Wizzair и Ryanair), съм виждал как половината хора са станали прави и вадят багажите си от багажника, без все още самолетът да е спрял (и съответно да имат разрешение за това). 

В София съм виждал какви ли не блъсканици и прояви на простотия. Това е факт, но тук говоря за млади хора, почти всички- студенти, или пък вече завършили университет, много от тях живяли или живеещи на Запад. Мога да направя сравнение с българите, пътуващи между Берлин и София с Easyjet (за съжаление, такива полети вече няма), които не само че стояха търпеливо на опашката на качване в самолета, но дори бяха подканени от жената на изхода (в Берлин) да се наредят на опашка. Тя самата беше смаяна, че хората не се блъскат и ръгат, както е виждала да правят други източноевропейци. 

Тази тенденция при поляците вероятно идва от 70-те и 80-те години, когато опашките в Полша са били ежедневие. 


3. Пияниците по улицата

Въпреки че и в България виждаме пияни хора през деня, то в Полша броят им е много по-голям. Има хора, и мъже, и жени, които стоят по цял ден с бутилка твърд алкохол в ръка, и евентуално чакат някой да се присъедини към тях с още алкохол. Има и хора, които видимо пияни, влизат в супермаркет и си купуват алкохол без проблеми. Затова и в Полша е забранено да се консумира алкохол на улицата, и също така е забранено да се нощува на гара или автогара (заключват се през нощта, освен ако няма влакове). 



Не бива да забравяме, че и в Полша, както и навсякъде другаде, има мошеници, така че трябва да внимавате, особено когато е очевидно, че сте чужденци. Ако се качвате на такси или сте в ресторант, добре е винаги да има поляк с вас. Внимавайте и когато си купувате продукти в малки магазинчета, защото могат да ви дадат продукти с изтекъл срок на годност, както ми се случи. 



Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. haralanov - Интересно...
16.04.2015 11:50
Някога бях на работа в Закопане.Дълга история...Но ти прави чест, че пишеш и за разочарованията в Полша.Аз такива нямам тъй,като съм бил в тази страна и за много по-малко време.Прави ми впечатление следното.Общо-взето тук при нас, Полша винаги е сочена,като добър пример за развитие.От друга страна обаче, след 1989г., милиони поляци емигрираха на Запад.Както и милиони българи разбира се.Това говори само едно.Че тези поляци не виждат добро бъдеще в Полша.Пияните хора по улицата,мошениците, само потвърждават този факт!
цитирай
2. apostapostoloff - На запад има САМО около
17.04.2015 05:56
450 000 българи. НИКОГА не са били милиони- това е някакъв нелеп комунистически мит. Преди Десети бяхме 8 милиона, сега сме 7, 5 милиона. И толкоз.

Полша в никакъв случай не е по- добре развита страна от нас. Полските магазини са празни , мръсни и занемарени, а нашите преливат от стоки и са чисти като аптека. Блъсканици и опашки у нас няма. България е една много по- добре уредена и по- спокойна страна от Полша. Изобщо, в днешна България се живее много по- добре.
цитирай
3. pelegrim - apostapostoloff
28.04.2015 12:25
Мнението Ви за Полша и сравнението й с България е твърде несполучлив опит за ирония и сарказъм.
У нас само в гробищата е по-спокойно (но не и по-подредено), защото са по-пусти.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385414
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930