Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2013 16:00 - Какво празнуват на този ден в Полша
Автор: mikolaj Категория: История   
Прочетен: 5590 Коментари: 7 Гласове:
8


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

След 123 години окупация, на 11 ноември 1918 г., точно в 11:11 Полша отново става независима държава. Но нещата изобщо не са така прости.

Повторното създаване на Полша като самостоятелна държава е въпрос на силна революционна дейност (преди Първата световна война) и на усилени преговори по времето на Първата световна война. За да не влизам твърде навътре в историята, ще отбележа няколко факта:

 

-Поради това, че части от територията на Полша са окупирани от вражески във войната страни- Германия и Русия- поляци служат в армиите както на Антантата, така и на Централните сили.

-През 1916 г. Германия обещава създаването на независимо Кралство Полша. Границите му не са уточнени. Условието е създаването на специален корпус, който да воюва срещу Русия. През 1917 г. Руският император Николай II обещава създаването на Полша в уния с Русия.

-През 1914 г. са създадени Полските легиони като независима военна част, принадлежаща към Австроунгарската армия. Техен ръководител е Йозеф Пилсудски, който става и първият държавен глава на новата държава през 1918 г. Идеята е Легионите да воюват срещу Русия, след което да потърсят помощ от Франция и Великобритания за създаване на независима държава.

През 1917 г. американският президент Уилсън посочва създаването на независима Полша като една от  прочутите 14 точки.

-10 и 11 ноември 1918- начало на разоръжаването на немските войски. Пилсудски е обявен за държавен глава.

-29 юни 1919 г.-подписване на Малкия Версайски договор между Организацията на нациите и Република Полша по отношение третирането на малцинствата на нейна територия. Сред малцинствата (около 30 % от населението) са включени най-вече евреи, украинци, беларуси, литовци и германци.

-Картата на Полша се променя постепенно след войната: Виелкополското въстание довежда до присъединяването на региона около Познан към Полша; серия от допитване (референдуми) към местното население в Силезия води до присъединяването на източната й част (Катовице, Забже и др.) към Полша. Между 1918 и 1920 г. Полша води война срещу Съветския съюз и украински националисти. През 1922 г. след референдум Вилнюс и прилежаща част от Литва се присъединяват към Полша (65 % от населението на Вилнюс е било полско, а само 1 % - литовско).

Изводът от всичко това е, че разпадането на три големи империи довежда до хаос и боричкания за територии. Картата на Полша се прекроява още веднъж през 1945 г., този път от Сталин, по време на Потсдамската конференция. Но това е друга тема.

 

Хората тук празнуват този ден по същия начин, както и ние отбелязваме 3 март. Може би голямата разлика е фактът, че на фасадите на много постройки, включително жилищни сгради, полският флаг се вее още няколко дни преди празника. Над всеки вход на блоковете има специална поставка за поставяне на флага. Друга особеност е участието на много млади майки с деца в парада по случай празника. За съжаление не успях да отида до Вроцлав, за да наблюдавам на живо парада, но тук пускам една снимка от интернет.

Парадът във Вроцлав (снимка: страница wroclove във Фейсбук)

image


Паметник в Олешница на загиналите поляци в ГУЛАГ и Катин:

image


Повечето сгради в Олешница са накичени с националния флаг- на всяка фасада е монтирана специална поставка за знаме (по-близката сграда е на Общината, но следващата е обикновена жилищна сграда):


image

В нашия блок трябва да направим същото, но никой не е поставил знаме, не знам по каква причина.

А ето как отбелязват празника във Варшава- това е Министерският съвет (снимка: страница epicpoland във Фейсбук):

image


Идеята е страхотна и може да се реализира и в България- или поне в София не съм виждал най-значимите институции да са осветени  по този начин на 3 март.

Това уважение към националния флаг е много характерно за поляците. Моите впечатления обаче са, че като цяло родолюбието на тези хора не се базира на ксенофобия и омраза към други нации. Да, не обичат руснаците, но в същото време националното самосъзнание се корени на национални постижения и величие, а не на омраза към някого. Изключение е ежегодният марш на националисти във Варшава, при който често се издигат лозунги против Москва и ЕС, както и в защита на сръбския и унгарския национализъм. Това обаче е доста различна тема от настоящата.





Гласувай:
8



1. germantiger - Иначе гласувам ЗА постинга
11.11.2013 19:09
Полша удобно и шовинистки пропуска да споменава честно и открито факта, че тя също окупира след две световни войни ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ С ГЕРМАНСКО НАСЕЛЕНИЕ.

Тук НЕ иде реч за германските племена живяли отвъд Вайхсел/Вистула/Висла векове преди славяните, които пак векове след германите идват по тези земи. НЕ иде реч дори за полските проекти и "карти" на Великополша още в новото време които явно заграбват "идейно" германски земи, НЕ иде реч дори за походите на Жечпосполита до Москва и в Украйна.

Поляците типично по тяхному и ПРАВИЛНО празнуват празниците си като отявлени националисти - нещо което изпадналите в будна кома германци днес не правят.

...

ЛИЧНО ЗЕМИТЕ НА МОЕТО СЕМЕЙСТВО ПО МАЙЧИНА ГЕРМАНСКА ЛИНИЯ ДНЕС СА ЗАГРАБЕНИ В ПОЛША - НАМИРАТ СЕ В ЛЬОТЦЕН, ДНЕС С ИМЕ ГИЖИЦКО!
цитирай
2. mikolaj - Бежанци
12.11.2013 14:39
Germantiger, историята на конфликтите между Полша, Германските държави и Русия е прекалено сложна, за да се обобщава като "заграбване". Принципно погледнато, "заграбване" е изтриването на Полша от картата- нещо, което с Германия никога не се е случвало. Не можеш да отречеш и че планът на Хитлер е бил тотално унищожение на Полша и Русия, като чрез това се "освобождава" жизнено пространство. За полски план за унищожение на Германия не съм чувал. Казвам го без ирония.

От друга страна си прав, че изконно немски земи са днес на полска територия. Това се отнася и до моето градче. Но това е резултат и от Потсдамската конференция, на която Сталин решава да изтласка западната граница на СССР. По този начин редица чисто полски територии са отнети и милиони бежанци (включително предците на моята приятелка) пристигат в районите Виелкополска, Любуското воеводство (точно до сегашната граница с Германия). Бреслау, Данциг и Алерщайн попадат в рамките на Полша. Но от всичко това страдат обикновените хора, принудени да напуснат домовете си.

И ще ти кажа нещо друго: поляците не са екстремни националисти като нас. Те не изпитват омраза, поне не и масово. Отношението им към Германия е повече от положително. Въпреки всичко преживяно по време на ВСВ, те не отделят време да осъществяват, да речем антигермански демонстрации, за разлика от антитурските прояви в България.



цитирай
3. germantiger - ...
12.11.2013 18:45
Тъй-като любимата ми учи в Полша и Германия, имам да го кажем впечатления от втора ръка за Полша и от първа мои лични за всякакви германци по света (мои роднини вкл.)!

Заключенията ми са, че поляците са националисти (което е в техен интерес и им го признавам), нахални туристи скандалджии (ако ги ошамариш разбират, иначе не - особено младите) и нагли (една част от тях) под клипове и в комуникацията си. Последното е нормално за хората на Изток, все пак разликата култивиран, безхарактерен, но и възпитан и културен с широк светоглед западняк в противовес на източняк.

Разбира се, може да греша и пак разбира се, съм субективен!

Поляците имат красиви жени, здрав фундамент като НАЦИОНАЛНА ПОЛИТИКА, може би днес правилно развитие, германски железници, хранителни стоки на цени близки (повечето) до българските и заплащане в пъти над блгарското - ТОВА СА ЗАСЛУЖЕНИ ПОЛСКИ ПОСТИЖЕНИЯ!

...

Преди години шеговито в няколко исторически групи в нет-а бях споменал "награда" или отличие за всеки който ми цитира къде и в какво Хитлер е имал намерение цялостно да ликвидира Полша и Русия (това дори в план "Ост" го няма). Ще се радвам (ако желаеш) да ми предложиш цитатио с източник, страница и документ цитирайки - СЪМНЯВАМ СЕ, ЧЕ ЩЕ НАМЕРИШ?!

За страданията на обикновените хора съм съгласен с теб, както и с факта, че и според мен ПОЛЯЦИТЕ СА СТРАДАЛИ ПОВЕЧЕ ОТ ГЕРМАНЦИ, ОТКОЛКОТО ДА ГО НАРЕЧЕМ ОБРАТНИЯ ИЛИ КОНТРА ВАРИАНТА. Несъмнено Полша често пъти е била жертва на две империи опряли границите й като в менгеме. За това е и необходим полския национализъм днес, утре, а може би и завинаги.

Моята забележка не е толкова към поляците (както я написах в първия коментар), а към безродната "държава Германия" - такава след 1945г. няма, то е тъурговско дружество.
цитирай
4. mikolaj - наблюдения
14.11.2013 00:16
В много отношения си прав. Относно официален план за унищожение на цели славянски народи не мога да приведа доказателства- не е и моя работа, не съм историк. При всички случаи славяните са приемани като по-низша раса още от времето на Август Силни. Бисмарк има доста отрицателно мнение за поляците като цяло.

Идеята на моя блог е да направя сравнение между начина на живот в Полша и БЪлгария. Казвайки, че не са националисти, аз правя сравнение с нас. Разбира се, че в сравнение с Германия са такива. Но не това е важното. Както забелязвам, и те имат склонността да се приемат за жертви и да обясняват настоящата криза в ценностната си система с миналото. Това, което е за нас турското робство, за тях е Втората световна война. Имам чувството, че и на нас, и на поляците ни харесва да се връщаме в тежките моменти от миналото си и да черпим енергия оттам. При всички случаи, това връщане назад във времето не се отразява на отношението им към Германия, поне говорейки за масата хора, не за радикалните националисти.

Националната им политика не дава много добри резултати. Икономиката не се развива добре въпреки огромния потенциал. Смятам, че е по-добре да се работи, отколкото човек да се оплаква постоянно. А това взиране в миналото води точно до това- хората емигрират, защото нищо не се прави за тях.

И накрая- че Германия няма как да води подобна политика, е повече от ясно. Тя управлява Европа в момента чрез икономиката си, а не чрез оръжието. През 50-те и 60-те години всякакъв опит за националистична политика би довел до още по-тежки териториални загуби. Това е правилният път- да се работи, да се създава доверие у съседните страни, и в същото време да ги подчиняваш икономически. Да не говорим и за внушеното "чувство на вина", което трябва да се потиска по някакъв начин.
цитирай
5. germantiger - ...
14.11.2013 11:33
Икономиката не прави месо-народ!

Лично аз обичам германските трахтен/дирндл, възхищавам се на германската фиолософия и теология, да не кажа преклраням се пред германската музика или военна мисъл, но "съзерцавам" с отвращение търговското дружество "германия".

Германия след 1945г. няма, това са ментегерманци.

Парите не правят национален дух и не съхраняват народ - те въпроизвеждат блага и власт.

...

За поляците - приемам твоето мнение, защото първо живееш там и наблюденията ти вероятно са по-истинни от моите, второ замисляйки се написаното от теб звучи за мен и логично и някак близко до моето разбиране за тях.

...

Ще се въздуржа да се разпиша какво мислят славяните за германците - от поредица книги на руски "мислители" за прусачеството, през фалшификации на академик Державин, че 3/4 от Европа (да от европа забележи) до Ла Манша-а/енг канала била славянска до Убей немца на еренбург, лафовете на Бенеш у шлюхчешко итн. Процесите са про и контра да го "кажа" взаимни.

Народите днес нямат интерес едни да владеят икономически други или други да претопяват едни демографски, но интереса на народа никога не е стоял в основата на нищо (пиша го като ориентиран десен), макар

мои думи
СВЕТА СЕ УПРАВЛЯВА ОТ СИЛА, ПАРИ И УМ СТОЯЩ ЗАД ТЯХ
ЧОВЕК ОТ СТРАХОВЕ, ПОТРЕБНОСТИ И СТРАСТИ, ПОРОЦИ И ЕВЕНТУАЛНО ИДЕАЛИ
ДРУГОТО Е БОШ ЛАФ
цитирай
6. germantiger - Лаконично:
14.11.2013 11:36
Поляците ги уважавам, както уважавам всеки друг народ.

Страдали са много от двете империи - руска и германска.

Те също имат своите престъпления полски, но мисля по-простими от двете имперски.

За мен си АБСОЛЮТНО ПРАВ, че поляците не са прости балкански шовинисти като САМО ЧАСТ от българите, няма и как да бъдат в Европа ако желаят да са.

За германците няма да пиша (макар да писах по-горе премного) - като такива те НЕ съществуват.

...

БЛОГА ТИ НА БЪЛГАРИН ОТ ПОЛША Е ВЕЛИКОЛЕПНА ИДЕЯ И ОСВЕН ТОВА УНИКАЛНА!
цитирай
7. metlichina - поздравления за постинга...
29.11.2013 19:16
скоро ми попаднаха стихове на полската поетеса Уршула Кожол...
много бях впечатлена... и даже още помня редове от тях...

докато още помня
изключи газта
докато още помня
угаси светлината
обичай ме
обичай обичай
докато още помня
името си

докато още помня
ще ти оставя няколко думи
за да имаш до себе си нещо
когато удари часът...

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385882
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930