Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.07.2013 13:34 - Торун, градът на Коперник
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 4164 Коментари: 0 Гласове:
2



 Торун е сравнително голям  град с население от 115 000 души, едната от двете столици на Куйавско-Поморското воеводство. Той е лесно достъпен от най-големите полски градове: на около 3 ч. с кола от Варшава, на 2 ч. от Гданск и на 1 час от Познан. Аз пътувах от Вроцлав до Торун с влак, като се прекачих в Познан. Имах доста високи очаквания и те се оправдаха. Торун е  градът с най-много запазени готически сгради! В центъра му можете да ги видите навсякъде. Живописно разположен край река Висла, Торун през вековете е бил важен търговски център, а днес вече и академичен. Но един факт изпъква пред всичко друго: това е родният град на Коперник. Бележитият астроном е живял тук 18 години, преди да продължи обучението си в Краков, а по-късно и в Италия. Тук е родната му къща, макар че не е много сигурно дали в нея е роден той.

image

Къщата, разбира се, днес е музей, но така и не влязох в нея. Доколкото знам, изложението е свързано повече с епохата на Коперник, отколкото със самия него.


Прекрасните готически къщи наистина са навсякъде- ето какво открих край Висла:image


Само след 4-5 минути разходка, достигаме и пазарният площад, Ринек:image 


Пред сградата на кметството се извисява паметникът на Коперник. На него пише на латински: "Този, който задвижи Земята и спря слънцето и небесата".

image

За съжаление, заради ужасния порой, който валеше през цялото време докато бях в Торун, не се снимах пред паметника. Всъщност дори не успях да хапна някоя от известните меденки (пйерники)- според поверието всеки, който посети Торун, трябва да хапне меденка. 

В Торун също си имат наклонена кула, е, не така известна. намира се край реката::image

Крепостта край Висла е запазена. До нея има множество средновековни сгради, като тук се намират и руините на средновековен тевтонски замък, който, за съжаление не успях да снимам. На практика тук е най-старата част на града.image


Тръгваме обратно към централната част. Не можем да пропуснем, разбира се, университета, най-големият в Северна Полша, както и Планетариума. Те са разположени близо до Ринек, но на около 1 .5 км от Висла.

image


image


Може да се отбележат още интересни къщи и църкви, благодарение на които през 1997 г. ЮНЕСКО включва централната част на Торун в списъка на световното културно наследство. Тук има какво да се види, но според мен един цял ден е напълно достатъчен. 
И накрая, един ценен практически съвет: ако пътувате с влак, глеайте да си вземете билет до Торун Място (Торун Град). Торун Глувни (централната гара) е от другата страна на Висла и ви трябват поне 20 мин, за да стигнете до центъра. Ако пътувате с автобус, ще слезете на единствената автогара в града, която е на 7-8 мин пеша от Ринек.




Тагове:   Коперник,   торун,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385874
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930