Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.12.2022 18:24 - Да се преместите ли в Полша?
Автор: mikolaj Категория: Туризъм   
Прочетен: 6204 Коментари: 4 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Вече съм в Полша точно от 10 години. Понякога получавам съобщения във ФБ от хора, които ме питат какъв е животът в Полша. Тук ще напиша 6 неща, които ще ви накарат да се позамислите дали да се преместите:

1. КЛИМАТЪТ. Щом ще се местите в Полша, вече сигурно знаете- тук е студено! Да, но не е студено само през зимата. Хайде, минус 10 градуса през януари е нещо нормално и за България. Но 10 градуса и леден вятър през май не е нещо обичайно, нали? За съжаление, в Полша може да се порадвате само на 3 ИЗЦЯЛО топли месеца- юни, юли, август.

2. ХРАНАТА- е, това всеки българин в чужбина ще ви го каже! Нашата храна е апетитна, пълна с полезни вещества и здравословна. В Полша се използват много картофи и гъби, както и зеле. Популярно е цвеклото. За съжаление, често слагат в супите сметана, което направо ме побърква. А като нашите плодове и зеленчуци тук няма да намерите. Истината е, че тук има само 2-3 ястия, които мога да ям спокойно, без да съжалявам за българската кухня.
Да, има възможност да си поръчвате някои Бг продукти (даже в Полша), но това не е достатъчно.

3. НАЕМИТЕ- ако не идвате от София, наемите доста ще ви стреснат. В големите градове те започват от 4000 злоти (около 1800 лв) за 50 кв .м., без да се броят режийните. В по-малките цената може да падне до 3000 злоти, но там съответно и доходите ви ще са по-малки. Токът и отоплението не са скъпи, даже плащам по-малко отколкото например в София; но има допълнителни разходи- например, задължително се събират пари за фонд "ремонт" на всеки блок и тези пари не са малко. 

4. ЕЗИКЪТ- да, езикът е славянски и има доста общи думи с нашия език. Но- внимание: произношението е съвсем различно! Полският лесно се чете, но трудно се разбира при разговор. За добро познаване на езика ще ви трябват поне 3-4 години, а за напреднало ниво- над 5 години. 

5. ПЛАНИНИТЕ- понеже съм от Казанлък, аз съм свикнал при ставането си да виждам две планини. Тук, колкото и да се вглеждам, няма да видя такава. Да, на границата с Чехия и Словакия има планини (например Татрите), но те са далеч от големите градове. Само Краков е по-близо. 

6. ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО- да, здравеопазването е на по-високо ниво от това в България. Има повече оборудване, и все пак и тук то си има кусури. В моето градче (което е колкото Казанлък) има само една линейка! Налага се пожарникарите да оказват лекарска помощ. Друг проблем са огромните опашки за лекар- ако искате да отидете на лекар по здравна каса, ще чакате между един месец и една година, в завиисимост от заболяването ви. За зъболекар и очен лекар изобщо не помисляйте- там опашките продължават до 12 месеца. Иначе, частните прегледи са 2-3 пъти по-скъпи от тези в България (80 лв за лекар, 250 лв за слагане на една пломба).

Има и доста други неща, които ще ви впечатлят неприятно. Вярно е, че срещу това можем да поставим много положителни неща- по-добри доходи, по-ранно пенсиониране (на 60 г), по-добър транспорт и инфраструктура. Тук има и повече млади хора, което е добра опция за тези, които търсят повече контакти. Все пак, помислете внимателно, за да не бъдете разочаровани.



Гласувай:
5



1. emelika - Съгражданино,
27.12.2022 19:01
Сега по празниците съм в Казанлък - при родата. Не бях идвала няколко години. Градът е променен, подмладен - красавец. Ще ти хареса.
цитирай
2. morskipesni - Поляците са пияници и скандалджии
27.12.2022 19:10
В Германия единствено поляците изхвърлят еко-боклука с найлонови торби (което е недопустимо). Много мръсна измет. Нахални до безобразие. За жените им какво да кажа- мисля че се досещате.
цитирай
3. mikolaj - Весели празници
28.12.2022 08:56
emelika написа:
Сега по празниците съм в Казанлък - при родата. Не бях идвала няколко години. Градът е променен, подмладен - красавец. Ще ти хареса.


Не съм бил 4 години в Казанлък за празниците. Не знам как изглежда сега. Весели празници!
цитирай
4. mikolaj - Алкохолът
28.12.2022 08:58
morskipesni написа:
В Германия единствено поляците изхвърлят еко-боклука с найлонови торби (което е недопустимо). Много мръсна измет. Нахални до безобразие. За жените им какво да кажа- мисля че се досещате.


Алкохолът тук е голям проблем. Ние живеем в центъра на градчето и е пълно с пияници и бездомни. Оказва се, че в Полша е най-добре да живееш някъде в периферията на града, за да избягваш подобни срещи.
Но не всички поляци са пияници. От моите познати (не че имам много) никой не пие алкохол. Даже на тази Коледа изобщо не близнахме алкохол, което в България, както знаете, е невъзможно.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: mikolaj
Категория: Туризъм
Прочетен: 385989
Постинги: 67
Коментари: 153
Гласове: 314
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930